Tre innsatte i Bergen fengsel vant i dag frem mot staten i en sak om hvorvidt rutinemessige, nakne kroppsvisitasjoner bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

Høyesterett kom frem til at kroppsvisitasjonene krenket rettighetene til de innsatte etter EMK artikkel 3, som forbyr nedverdigende behandling. Det samme prinsippet er også nedfelt i Grunnlovens paragraf 93.

Saken ble behandlet i storkammer, altså med elleve dommere til stede. Avgjørelsen var enstemmig.

De tre saksøkerne krever erstatning for ikke-økonomisk tap, men dagens rettsavgjørelse var avgrenset til å få avgjort om det har foregått brudd på menneskerettighetene. Siden svaret fra Høyesterett ble ja, kommer erstatningssaken opp senere i vår.

Fra 2018 til 2020 ble de innsatte i Bergen fengsel utsatt for et stort antall kroppsvisitasjoner hvor de måtte kle av seg og gå dypt ned på huk. Nakenvisitasjonene ble rutinemessig gjennomført både før og etter besøk i besøksavdelingen i fengselet, og før og etter utgang fra fengslet. De skjedde uavhengig av om de hadde følge av fengselspersonell eller politi.

Søksmålet var adressert til Justis- og beredskapsdepartementet. Høyesteretts storkammer skriver i avgjørelsen at kroppsvisitasjoner med dyp knebøy er «særlig inngripende». Dette baserer seg på rettspraksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

Slike nakenvisitasjoner må være tilstrekkelig forankret i overbevisende sikkerhetsbehov, «convincing security needs», mente dommerne.

Praksisen i EMD er at rutiner for kroppsvisitasjon som skjærer alle innsatte over én kam, uansett kontekst, ikke er forenlig med menneskerettskonvensjonen.

Hovedregelen i Bergen fengsel i den aktuelle perioden var at det skulle gjennomføres kroppsvisitasjoner med dyp knebøy i alle situasjoner som kunne medføre en viss risiko for inn- og utsmugling av ureglementerte gjenstander eller stoffer.

Rutinen innebar at de innsatte måtte gjennomføre et stort antall inngripende kroppsvisitasjoner, uten at nødvendigheten av dem var nærmere vurdert, skriver Høyesterett.

Avgjørelsen har ifølge Høyesterett avklart hvilke krav som stilles til norske fengsler, i henhold til EMK, for å kunne foreta lovlige kroppsvisitasjoner av innsatte.

Her kan du se en video med justitiarius Toril Marie Øie, som forklarer saken.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.