Norge har aldri vært rikere – samtidig går halvparten av kommunene i underskudd.

Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet som det populært kalles, har nå en verdi på over 17.000 milliarder, eller 17 billioner kroner.

Hadde vi fordelt det på hver eneste nordmann, ville rundt 3,1 millioner kroner tikket inn på sparekontoen vår, skriver NRK.

Samtidig som Oljefondet aldri har vært større, går nær halvparten av norske kommuner i underskudd.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener at regjeringen må tåle kritikk for dette.

– Jeg mener tallene viser Senterpartiets svik, sier han.

I fjor leverte 68 kommuner et negativt driftsresultat, men i år har dette tallet økt til 157 kommuner.

Det er en økning fra 19 prosent i fjor til 43,8 prosent i år.

Helseplattformen, blir dette en ny kommune­skandale?

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og nestleder i kommunalkomitéen på stortinget mener dette er en fallitterklæring og et svik fra Senterpartiet spesielt.

– AS Norge går så det suser og Staten har aldri hatt høyere inntekter noen gang i historien. Samtidig har vi sett at vanlige folk har fått vesentlig dårligere økonomi, og næringslivet sliter med historisk høye skatteøkninger.

Dette sier han nå også synes på kommuneøkonomien.

– De sliter historisk økonomisk. Nå går det ut over tjenestene. Nå går det ikke bare ut over privatøkonomien, men også det offentlige, sier Wiborg.

Men kommunal- og distriktsminister Erling Sande i Sp er ikke enig. Han mener de er i ferd med å bedre kommuneøkonomien med sin politikk.

Han avviser ikke at kommunene samlet sett fikk et svakere resultat i 2023 enn i 2022, men nå mener han de er i ferd med å lykkes i å få prisveksten ned, og at renten vil følge etter.

– Vi er derfor i full gang med å gå gjennom av inntektssystemet for kommunene, og jobber for å gjøre endringer som gir en bedre fordeling av inntektene enn det som er i dag, avslutter han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.