Nå som Sverige er blitt medlem av NATO skal svenskene bidra med et «likestillingsperspektiv» til organisasjonen. Dette melder Samnytt.

Den svenske staten reflekterer over hva de kan bidra med til militæralliansen. Ved siden av våpen og soldater skal Sverige også komme med «likestillingsperspektiv» og «likestillingsintegrasjon».

Det er Likestillingsmyndigheten (Jämställdhetsmyndigheten) som har forberedt NATO-inntreden ved å studere en rapport fra Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Der hevdes det at NATO har flere «svakheter» i sitt arbeid med kvinner, fred og sikkerhet.

Annika Karlsson er enhetssjef i Likestillingsmyndigheten. Hun påpeker at NATO har mye å forbedre fordi det er betydelig færre kvinner enn menn på den militære og sivile siden av militæralliansen.

Feministisk skribent: Kvinnelig verneplikt vil ikke «knuse patriarkatet»

Ifølge Karlsson er kjønnsfordelingen i NATO et problem som er basert på hvordan det ser ut hjemme i medlemslandene. Sverige har også en jobb å gjøre for å oppnå full likestilling i Forsvaret.

«En nylig publisert avhandling viser at fremgangen mot likestilling går sakte innen Forsvaret og peker på ulike mulige årsaker til dette. Til tross for at det har pågått arbeid i flere tiår, utgjør kvinneandelen i Forsvarets militære personell i underkant av tolv prosent».

EU-topp hevder at europeere vil «sulte» uten migranter

I sin pressemelding slår den svenske Likestillingsmyndigheten fast at det blir en sak for Sverige å presse på for endringer og vise vei når det gjelder likestillingsarbeid i NATO.

Annika Karlsson trekker frem at svenske myndigheter som opererer innenfor totalforsvarets ramme allerede må integrere et såkalt likestillingsperspektiv og at dette skal bringes til NATO.

Videre minner Karlsson om at Sverige har mye erfaring og ekspertise på området. Dette inkluderer «kunnskapssentre» og «likestillingsrådgivere».

Seksuelt mangfold er en viktig verdi for NATO. På 17. mai, den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi, fremhevet generalsekretær Jens Stoltenberg i 2023 at «NATOs styrke er vårt mangfold». Generalsekretæren sa at han setter pris på hvert medlem av LHBTQ+-samfunnet som tjener ved NATO-hovedkvarteret og rundt om i verden.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.