Jenter brukes som betaling av gjengkriminelle i Sverige. Dette melder SVT.

Jenter og kvinner som befinner seg i gjengkriminelle miljøer har stor risiko for å bli utsatt for seksuell utnyttelse av landets minst 62.000 gjengmedlemmer. Ifølge Likestillingsmyndigheten (Jämställdhetsmyndigheten) finnes det flere eksempler på overgrep og sexhandel innad i gjengene.

«De selger jentene til hverandre for seksuelle handlinger og tilbyr dem ut til folk i rivaliserende gjenger eller for å betale ned gjeld», uttaler etterforsker Sofie Kindahl.

Sverige vil bidra med et «likestillings-perspektiv» i NATO

Siden 2021 har Likestillingsmyndigheten hatt i oppgave å styrke arbeidet mot seksuell utnyttelse av barn, prostitusjon og menneskehandel.

I den endelige rapporten som ble lagt frem i dag, trekker tilsynet frem hvordan gjengmedlemmer seksuelt utnytter svenske jenter og kvinner.

Det gjelder både kvinner som allerede er i prostitusjon og unge jenter uten tidligere erfaring. De blir lokket inn i sexhandelen av gjengmedlemmer som later som de er i et romantisk forhold med kvinnene som de deretter utnytter, ifølge rapporten.

«Utnyttelse kan ha mange forskjellige former. Det kan skje både digitalt og gjennom fysiske seksuelle overgrep. De brukes til å samle inn penger gjennom prostitusjon men også som betaling for gjeld eller i narkotikahandel», påpeker Kindahl overfor SVT.

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

Personer fra kriminelle nettverk har ofte en stor voldskapital. Unge jenter som er oppdratt i en æreskultur der seksualitet er et stort tabu, er spesielt utsatt fordi de har vanskeligheter med å søke støtte eller snakke om sin sårbarhet.

Likestillingsmyndigheten har ikke eksakte tall på hvor omfattende fenomenet er, men sier at de får indikasjoner fra fagfolk om at denne typen seksuell utnyttelse forekommer flere steder i Sverige.

«Det er utrolig bekymringsfullt. Dette er en gruppe som ofte går under radaren fordi vi er veldig dårlige til å stille rutinespørsmål om seksuell utnyttelse i møte med barn og unge», sier Sofie Kindahl.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.