Seks politibetjenter ransaket hjemmet til komikeren Hans Teeuwen i Amsterdam tirsdag ettermiddag. Det skjedde bare et par timer efterat han publiserte en video på sosiale medier der han ikledd en tykk, svart parykk med noe som ligner et skytevåpen ved siden av seg, parodierte Amsterdams borgermester Femke Halsemas forsvar av pro-palestinernes ytringsfrihet og rett til å demonstrere under åpningen av det nasjonale Holocaust-museet på søndag.

Kommer de for å hente jødene i kjelleren min?

Den kjente komikeren sa i en video filmet under politiets inngripen, at politiet var der for å ta fra ham «rekvisittpistolen». Teeuwen sa ikke hvorfor han inkluderte pistolen i videoen, men det regnes som en sannsynlig hentydning til at Halsemas tenåringssønn var i besiddelse av et deaktivert skytevåpen da han ble arrestert for bråk på en forlatt husbåt.

– Skammer dere dere ikke litt over dette tullet? spurte Teeuwen politimennene da de sto på dørstokken. – Så tenkte jeg, kommer de for å hente jødene? For jeg har flere jødiske familier i kjelleren min, spøker Teeuwen på teeuwensk vis.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Hans Teeuwen (@therealhansteeuwen)

Korrupt inkompetanse

Komikeren håper det ikke var et reelt forsøk på å skremme ham:

– Det mest sympatiske scenariet jeg kan se for meg, er håpløs inkompetanse. Og det andre scenariet er korrupt inkompetanse. Hvis du klarer å få en ransakningsordre så raskt, er det virkelig stygt. Jeg håper det ikke er sånn i dagens Nederland.

– Uunngåelig å knuse egg og jødiske hjerter 

Teeuwen biter tennene sammen og imiterer Halsema: 

– I en by som Amsterdam der folk fremdeles føler smerten fra kolonihistorien og slaveriet, er det utrolig viktig at folk fortsetter å holde fast ved hverandre. Dette fører av og til til at grupper får kollektive mindreverdighetskomplekser og blir provosert av en annen, enda mindre minoritet som er mer vellykket enn den større, frustrerte gruppen som er viktigere på et bestemt tidspunkt enn den mindre, vellykkede minoriteten.

Det er med andre ord uunngåelig at egg og jødiske hjerter knuses når man lager en berikende og mangfoldig omelett.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Hans Teeuwen (@therealhansteeuwen)

Mistenkt for kriminalitet

Det tok tre timer fra borgermester-parodien var ute til videoen som beskrev ransakningen var ferdig redigert og ute på nettet. Der bet Teeuwen tennene sammen og sarkastisk roste politiets «utrolig gode» respons for å sikre Amsterdams innbyggeres trygghet. 

Han satte seg kort ved pianoet og spilte en kvikk kabaret og sang «Come to the police…» før han strakte ut hendene for å bli lagt i jern. En politimann forklarte at rekvisitten ble beslaglagt og at han kunne kalt inn til avhør som mistenkt for kriminalitet.

Ytringsfriheten straffeforfølges

Igår skrev vi om belgieren Dries Van Langenhove som ble dømt til ett års ubetinget fengsel for brudd på rasismelovgivningen. Han hadde delt såkalte «memes» i en lukket chattegruppe. Selv mener han at han ikke kan dømmes for annet enn humor:

Belgia: Dries Van Langenhove dømt til ett års fengsel for «rasistiske memes»

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.