Våpenimporten til Europa har nesten doblet seg de siste fem årene. Utviklingen knyttes til Ukraina-krigen.

Importen økte med 94 prosent i perioden 2019–2023 fra 2014-2018, ifølge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Dette melder NTB-Reuters-AFP. De skriver at Ukraina nå er verdens fjerde største våpenimportør, og regningen betales av USA og EU.

Amerikanske våpenprodusenter er de store vinnerne.

USA har tatt en større del av markedet. I perioden 2019–2023 var 55 prosent av våpenimporten til Europa fra USA, opp fra 35 prosent i 2014–2018.

USA har økt sin totale eksport med 17 prosent, og utgjør 42 prosent av markedet.

– USA har styrket sin globale rolle som våpenselger – et viktig aspekt ved landets utenrikspolitikk – og eksporterer mer våpen til flere land enn noen gang før, sier Sipri i en uttalelse.

Russland eksporterer mindre våpen enn tidligere, noe som ikke er så merkelig siden de faktisk har invadert nabolandet Ukraina, og dermed trenger så mye våpen som mulig for å opprettholde det militære presset.

Pave Frans oppfordrer til fredsforhandlinger, men dette ble som forventet blankt avvist av Zelenskyj, som mener Russland må trekke seg ut av alle ukrainske områder (inkludert Krim) før forhandlinger er aktuelt.

– Kirken bør være blant folk. Ikke to og et halvt tusen kilometer unna, et eller annet sted, for å mekle virtuelt mellom noen som ønsker å leve, og noen som ønsker å drepe deg, sa Zelenskyj i sin daglige videotale søndag.

Han sa videre at «når russisk ondskap startet denne krigen», «sto alle ukrainere opp for å forsvare seg selv. Kristne, muslimer, jøder – alle». (NTB-AFP-DPA)

Ingen eksperter tror at Russland vil avgi Krim, og de fleste tviler på at Kreml er villige til å gi opp Donetsk-Luhansk heller.

Dermed er situasjonen i en slags Catch 22, og dette er en realitet som også alle nordmenn som støtter Ukrainas rett til å forsvare seg mot en invasjonsmakt bør forstå.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.