Ukraina vil inn i Nato. Landets forsvarsminister Dmytro Kuleba og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tirsdag pressekonferansen om konflikten langs grensa mellom Ukraina og Russland. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Ukraina ønsker å bli medlem av Nato. Dersom forsvarsalliansen sier nei, vurderer landet å skaffe seg atomvåpen, opplyser Ukrainas ambassadør i Tyskland.

– Enten er vi en del av en allianse som Nato og bidra på denne måten til å gjøre Europa sterkere, eller så sitter vi igjen med det andre alternativet som er å bevæpne oss, sier ambassadør Andrij Nelnyk til radiostasjonen Deutschlandfunk.

Ifølge Nelnyk vil landet da «kanskje også vurdere sin kjernefysiske status».

– Hvordan kan vi ellers garantere forsvaret vårt, spør han.

I 1994 var Ukraina verdens tredje største atommakt etter å ha arvet nær 2.000 atomstridshoder da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Alle atomstridshodene ble transport til Russland mot at russerne, USA og Storbritannia lovet å respektere Ukrainas grenser.

Russland og Ukraina har vært i konflikt siden russerne annekterte Krim-halvøya i 2014. Ukraina har kjempet mot prorussiske separatister i utbryterregioner Donetsk og Lugansk øst i landet siden da.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalte nylig til Nato-sjef Jens Stoltenberg at bare Nato kan få stanset krigen i Øst-Ukraina, skriver Reuters.


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.