Det hører med til sjeldenhetene at en fotballtrener offentlig gir uttrykk for at han helst ville sluppet å møte ett bestemt lag hvis han kunne. Men Åge Hareide går ut og sier det på vegne av det islandske landslaget. Det legger noen føringer for fotballen og sport generelt som Hareide bør tenke over.

Foreløpig er det Russland som utsettes for boikott og sanksjoner. Nå slår Hareide an de samme toner mot Israel. Hareide legger opp til at Israel skal få samme behandling som Russland.

Island skal møte Israel i Budapest i en kvalifiseringskamp til fotball-EM.

Hareide mener kampen ikke burde spilles i det hele tatt og viser til Israels krig mot Hamas.

– Spør du meg, så er jeg nølende til å spille mot Israel, med tanke på hva som skjer på Gaza, og hva de har gjort mot kvinner, barn og andre uskyldige sivile. Det skal ikke skje at vi må spille denne kampen, spør du meg, men vi må spille, ettersom konsekvensene kan bli så store, sier Hareide.

Han mener laget hans ikke har noe valg, på grunn av eventuelle sanksjoner fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– UEFA bestemmer alt, og vi er en del av UEFA. Hvis vi ikke spiller, blir vi diskvalifisert og risikerer ytterligere straff.

Norske sportsutøvere innfører politiske kriterier for hvem de skal møte. Ved å lufte sin antipati offentlig er Hareide med på å fyre opp anti-israelske stemninger.

Torsdag var det utenriksminister Espen Barth Eide som gikk inn for boikott av varer til og fra Vestbredden. Senere kom investeringer på listen.

Norge er i ferd med å bli et anti-israelsk land.

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.