Rosenborg-trener Åge Hareide sier han ikke har noe imot Pride-markeringer i fotballen. Han mener uttalelsene hans er blitt tolket helt feil.

Adresseavisen og Nidaros skrev torsdag at Hareide ikke ønsker Pride-markeringer i fotballen, og at det blant annet gjelder regnbuefarger på cornerflagg og kapteinsbind.

Men nå trekker han sine meninger tilbake, etter å ha blitt kritisert av blant annet kulturminister Abid Raja, som krever en unnskyldning fra Hareide.

– I så fall må jeg unnskylde for en tittel Adresseavisen har laget. Det er overhodet ingen mening å gå ut mot pride. Jeg støtter det de står for, sier Hareide.

– Det er helt feil. Jeg har ønsket å starte en diskusjon om hvilke retningslinjer vi skal ha for bevegelser og politiske markeringer i fotballen, sier Hareide til NTB, og fortsetter:

– Jeg har ikke sagt at vi ikke skal ha regnbuefarger på cornerflagg og kapteinsbind. Jeg vet at klubben er med på det, og det har ikke vært noe problem. Det er direkte feil å fremstille det på den måten..

Beskyldes for hatprat
RBK-treneren vil ta kontakt med Adresseavisen og Nidaros for å reagere på hvordan han ble fremstilt.

I Adresseavisen ble Hareide blant annet sitert på følgende:

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det.

Politisk kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl skriver på Twitter at Rosenborg må svare på om de stiller seg bak «hatpratet til Åge Hareide».

RBK-styreleder Ivar Koteng ringte opp sin trener etter uttalelsene. Koteng sier til NTB at Hareide fikk beskjed om hva som var klubbens ståsted, men at han ikke ville ilegge Hareide munnkurv.

Hareide sier at han ble overrasket over reaksjonene.

– Når jeg ser overskriften i Adresseavisen, blir jeg ikke overrasket, men det var ikke min intensjon. Det blandes inn pride så det ser ut som jeg er motstander av pride, og jeg er slett ikke det, sier Hareide.

Hareide mener fotballen skal være inkluderende.

– Jeg tror idretten har vært en av de arenaene der folk har følt seg inkludert, det har aldri vært noen forskjell på folk her, sier Hareide.

Åge Hareide vek fra den smale sti i noen timer, men ble raskt vist den rette vei.

I Dagbladet skriver Morten Strand om et mørke som er i ferd med å senke seg over Europa.

Det ble med tanken. Men tanken var god da Münchens bystyre ville lyse opp fotballstadion i München med regnbue-farger, når Tyskland møter Ungarn i sin siste kamp i gruppespillet i kveld.

Grunnen er at Ungarn i forrige uker vedtok nye homo-diskriminerende lover som blant annet forbyr eksponering av homoseksualitet overfor mindreårige.

Bystyret i München ville markere dette angrepet på grunnleggende menneskerettigheter i Ungarn med å lyse opp kamparenaen i regnbue-farger i kveld, men UEFA satte foten ned.

Strand mener altså, som EU, at mindreåriges menneskerettigheter er avhengig av en eksponering for homoseksualitet.

Kjøp Asle Tojes bok her!