Svenske kriminelle nettverk med «høy volds- og fryktkapital» er én av bekymringene politiet peker på i sin trusselvurdering for 2024.

Politiets trusselvurdering for 2024 ble presentert av Politidirektoratet tirsdag.

Rapporten lister opp trusselen fra marokkanske, albansk-språklige, litauiske og svenske kriminelle nettverk, og sier dette er aktører som kan true samfunnssikkerheten i Norge, skriver Nettavisen.

Dette sier blant annet politirapporten om trusselen fra transatlantiske kriminelle nettverk:

  • Trusselen fra transnasjonale kriminelle nettverk som opererer i eller mot Norge, vil materialisere seg på ulike måter i 2024.

  • Marokkanske kriminelle nettverk vil utgjøre en betydelig trussel innen innførsel og distribusjon av cannabis og kokain til Norge.

  • Albansk-språklige kriminelle nettverk forventes å utgjøre en betydelig trussel med innførsel og distribusjon av kokain.

  • Litauiske kriminelle nettverk tilbyr viktige transport- og logistikktjenester for andre kriminelle nettverk i Europa og Norden, og vil fortsette å transportere store mengder narkotika til Norge.

  • Noen narkotikakriminelle nettverk som opererer mot Norge, har transatlantiske forbindelser som blant annet gir dem direkte adgang til produksjonsledd for kokain i Sør-Amerika.

  • Det forventes økt aktivitet fra svenske kriminelle aktører i Norge, primært innen narkotikavirksomhet. Enkelte av disse nettverkene har det politiet betegner som «høy volds- og fryktkapital» og har bygd nettverket som «en egen merkevare».

  • Politiet ser økning i menneskesmugling til Norge, der det smugles inn personer for at de skal søke asyl. Dette skjer blant annet ved hjelp av kriminelle nettverk. Politiet sier at norske nettverk har blitt mer profesjonelle.

  • Prisen for menneskesmugling til Norge varierer mellom 50.000 og 250.000 kroner per person.

     

     

    Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.