Foto: Gorm Kallestad / NTB

En mann i slutten av 30-årene med et navn som er vanlig i Somalia, er tiltalt for vold, trusler og hensynsløs adferd etter at han truet med å sprenge et tog mellom Lillehammer og Brumunddal og drepe medpassasjerer om bord på toget den 5. oktober 2023.

Allerede samme dag i fjor høst meldte lokalavisen Ringsaker Blad at mannen, som var beruset, også hadde tvunget en ung kvinne på toget til å spise en bolle som han etterpå sa var forgiftet.

Som vanlig er i terrorsaker, var rapporteringen om denne terror-lignende kriminaliteten vag med hensyn til gjernings­mannens opphav:

Mannen har bostedsadresse i Norge, men svensk stats­borger­skap. Han er en kjenning av politiet fra tidligere trussel­situasjoner.

Toget ble holdt igjen i Brumunddal til politiet kom om bord og pågrep mannen. Mannen vil bli framstilt for lege.

Tidligere i februar tok politi­mesteren i Innlandet ut tiltale mot mannen, og foruten å vise at tiltalte har et somalisk-klingende navn, går den noe mer i detalj om hendelses­forløpet.

Om grunnlaget for tiltale­punktet som gjelder Straffe­lovens § 263, «for i ord eller handling å ha truet med straffbar atferd under slike omstendig­heter at trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt», heter det:

a) Torsdag 5. oktober 2023, ca. kl. 16.30, på et tog fra Lillehammer stasjon i retning Brumunddal stasjon i Ringsaker, uttalte han at han hadde til hensikt å sprenge toget med eksplosiver og at han skulle ringe en kompis for å få dette fikset. Kort tid etterpå sto han og pratet i telefonen.

b) Til tid og på sted som beskrevet under post I, grunnlag a sa han at han skulle ta og drepe [Fornærmet 1].

c) Til tid og på sted som beskrevet under post I, grunnlag a sa han at han skulle ta og drepe [Fornærmet 2].

d) Til tid og på sted som beskrevet under post I, grunnlag a sa han at han skulle ta og drepe [Fornærmet 3].

Alle de tre medpassasjerene som ble draps­truet, er kvinner.

Det viser seg også at mannen satte seg kraftig til motverge under pågripelsen, der han truet, spyttet og sparket politiet.

Ringsaker Blad har også skrevet om tiltalen etter at den ble tilgjengelig, men lokalavisen unnlater å opplyse om at tiltalte har et navn som tyder på innvandrings­bakgrunn fra Afrika, for i stedet nok en gang å fortelle at han har svensk stats­borgerskap.

Saken kommer opp for Østre Innlandet tingrett i slutten av mai. Høyeste straffe­ramme for de tre paragrafene i Straffeloven som tiltalen omfatter (155, 263 og 266), er tre års fengsel.

Til tross for alvorlighets­graden av saken, som uunngåelig var svært skremmende for de fornærmede, ble den aldri en riksnyhet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.