Leder av Drammen ungdomsråd, Ronja Bajalan, høster ros etter at hun talte politikerne midt imot om flyktningvedtaket i «Debatten».

– Nå gjelder det å rydde opp i rotet de har laget, for vi har blitt stemplet som en rasistby. Men alle som bor i Drammen vet jo at Drammen ikke er en rasistby. Jeg var veldig dedikert for å få ungdommens stemme hørt, sier Ronja Bajalan til NRK.

«Hva er galt med meg? Burde jeg ikke være her?»

Med denne setningen ble 16-åringen bosatt i Drammen plutselig landskjent.

Ordene falt i «Debatten» på NRK tirsdag kveld der flere politikere var invitert til Fredrik Solvangs program for å diskutere det mye omtalte flyktningvedtaket i Drammen.

– Dette strider mot våre verdier om inkludering, samhold, fellesskap og kulturell rikdom, sa hun.

Drammen må ha rett til selvforsvar

Bajalan sier at det «uten tvil er et integreringsproblem i Drammen», og at det er noe vi ikke kan legge skjul på.

– Men ved hjelp av gode norsktilbud, støtte og hjelp til å komme seg i jobb, og fokus på integrering fra tidlig alder, så kan vi løse det, sier hun og følger opp:

– De må bli møtt med et smil, en positiv innstilling – dette skal gå bra. Vi må huske at dette er mennesker som har opplevd krig og traumer.

Bajalan tror det krever mye for å reversere budskapet, fjerne stemplet byen har fått, all den tid dette er et sårbart tema som har gjort et inntrykk på folk.

– Så jeg tror det skal mye til for å rydde opp i rotet som har blitt laget nå.

Hun mener det er viktig å huske på at integrering er vanskelig.

– Uavhengig av hvilken nasjonalitet man har eller hvor man bosetter seg, så er det en veldig kompleks og stor prosess. Derfor blir det feil å forskjellsbehandle og håndplukke hvilke flyktninger som skal få lov til å bosette seg i Drammen. Fordi vi er en by for alle, avslutter Bajalan.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.