Folk spaserer forbi Kamloops Indian Residential School i British Columbia, Canada, den 31. mai 2021. Bildets dystre komposisjon utfyller dramaturgien i mediedekningen av skolen på den tiden. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press via AP / NTB.

Nyheten om «funn» av masse­graver med urfolks­barn utløste moral­panikk i Canada i 2021. Men ingen levninger er noengang blitt funnet. Et bok med tilbakeblikk på hysteriet er blitt en best­selger i Canada – og den er utgitt av et fritt medium som den canadiske eliten avskyr.

Det var den 27. mai 2021 at den canadiske urbefolkningsaktivisten Rosanne Casimir kunngjorde at en georadar hadde avdekket det som kunne være levningene etter 215 barn, begravd ved Kamloops Indian Residential School, en tidligere kostskole for urbefolkningsbarn i Kamloops i den canadiske stillehavsprovinsen British Columbia.

Til tross for at ingen levninger av barn ble gravd frem, og antropologen som hadde gjort undersøkelsene tok forbehold om at de ikke beviste eksistensen av levninger, tok verdens toneangivende medier med New York Times i spissen det for gitt at det rent faktisk var blitt funnet en massegrav med urbefolkningsbarn.

Kort tid etterpå bad Canadas statsminister Justin Trudeau om unnskyldning for livene staten hadde tatt på skolen, og gav ordre til å senke canadiske flagg på halv stang. Og noen dager senere erklære pave Frans at han var sjokkert. Også FN fordømte det alle mente hadde skjedd ved skolen.

Skolen var katolsk, og i tiden som fulgte, ble flere titalls katolske kirker i Canada utsatt for brannstiftelser og hærverk. Mange menigheter æret minnet om 215 døde barn ved å stille ut 215 par barnesko à la Holocaust-minner.

Catholic World Report skriver at Trudeau reagerte på nedbrenningen av to kirker i provinsen Alberta sist desember med å si at det var galt, men at sinnet over den skamfulle historien var «fullt forståelig».

Nå, nærmere tre år senere, er fremdeles ingen levninger gravd frem ved Kamloops Indian Residential School, og den kollektive skyldfølelsen erstattes etterhvert av et kritisk blikk på det som i dag fortoner seg som et moderne moral­hysteri bygget på en innbilning som georadar-observasjonene gav næring til.

Andre steder hvor lignende observasjoner gjort med georadarer har indikert mulige levninger, har ingen slike blitt funnet:

At the Pine Creek First Nation in Manitoba, 14 sites in the basement of Our Lady of Seven Sorrows Catholic Church were excavated during four weeks in the summer of 2023. Chief Derek Nepinak announced on Aug. 18, 2023, that despite “anomalies” initially detected by the same GPR technology used in Kamloops, no human remains had been found.

Skjermdump fra amazon.ca

Den gryende erkjennelsen av at hele historien kanskje er oppspinn, har også resultert i en bok med den på engelsk bevisst tvetydige tittelen Grave Error.

Undertittelen «How The Media Misled Us (and the Truth about Residential Schools)» er en anklage som nærmest er et frontalangrep på mediene. Hvordan kunne de blåse opp en sak til de grader på et så tynt grunnlag?

Det er mildt sagt ikke vanskelig å få øye på annet mediedrevet hysteri, men Kamloops-historien er spesiell fordi syltynne indikasjoner passet som hånd i hanske med en woke-innstilling til Vestens historie som er vanlig blant journalister og politikere, der Canada er skyldig i «folkemord» på urbefolkningen.

Boken, som er redigert av C.P. Champion og Tom Flanagan, sistnevnte tidligere professor ved Calgary-universitetet, inneholder bidrag fra 18 personer som fra hver sine synsvinkler kaster lys over hysteriet.

Det hører med til historien av «Grave Error» er utgitt av det frie og konservative canadiske mediet True North, som altså har lyktes i å utgi en bestselger. Boken ligger i skrivende stund øverst på bestselgerlisten hos canadisk Amazon.

True North er naturligvis forhatt blant Canadas politiske og journalistiske woke-elite. Ubehagelige sannheter har aldri vært bekvemme for makteliten – det har Vesten en lang og konsistent historikk for helt tilbake til Sokrates.

Dilemmaet for våkne mennesker da som nå er om man vil tilhøre Sokrates’ venner eller Sokrates’ bødler.

 

Funnet av 215 døde barn sjokkerte Canada og verden, men var trolig «fake news»

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.