Pave Frans er i Canada for personlig å beklage og be om tilgivelse for katolske internatskolers overgrep mot urfolksbarn. Historiene han ber om unnskyldning for har kanskje ikke skjedd, men passer inn i den fortellingen mediene ønsker å fortelle.

– Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen begått av så mange kristne mot urfolkene, sa paven under et besøk ved en tidligere internatskole utenfor Edmonton i den canadiske provinsen Alberta mandag.

Siden mai 2021 er det funnet rundt 1.300 umerkede graver ved katolske internatskoler. Gravene tilhørte barn fra Canadas urbefolkning som bodde på skolene.

Dette rapporteres av medier over hele verden, og nok en gang blir vi minnet om den hvite manns iboende ondskap. Problemet er bare at det er svært usikkert om historien er sann.

En av skolene som nevnes er Kamloops Indian Residential School. Nyheten om at det var funnet 215 umerkede graver ved denne skolen gikk verden rundt, og Canadas statsminister besøkte Vatikanet og ba paven be om unnskyldning.

Det ble gjort et lignende funn ved en annen katolsk internatskole, Marieval, der det ble oppdaget hele 751 levninger. Aftenposten skrev som om sannheten allerede var avdekket.

NTB tar ingen forbehold, og forteller en ensidig historie.

På internatskolene ble barna tvunget til å vende ryggen til sin egen kultur og tilegne seg vestlig kultur. Mange av barna ble fysisk og seksuelt mishandlet av lærere og rektorer ved skolene.

Flere tusen antas å ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt.

Men som Document skrev i februar:

Mediene verden rundt fråtset i saken. De overså at antropologen som hadde oppdaget de mulige levningene, klart og tydelig sa at funnene var usikre, og at det var nødvendig og foreta utgravninger for å få en endelig bekreftelse.

Det ble gjort et lignende funn ved en annen katolsk internatskole, Marieval, der det ble oppdaget hele 751 levninger. Aftenposten skrev som om sannheten allerede var avdekket.

Over et halvt år er gått, og fortsatt er ikke et eneste lik funnet i de angivelige massegravene ved Kamloops. Faktisk tyder det meste på at levningene er røtter og andre forstyrrelser i bakken.

Ved Marieval er det funnet levninger, men dette er i stor grad som følge av at det faktisk var en gravplass på området, som ble brukt av skolen, men også av mange andre som bodde i området.

Funnet av 215 døde barn sjokkerte Canada og verden, men var trolig «fake news»

Allikevel skriver medier over hele verden om dette som om sannheten er fullt ut avdekket.

Selvsagt ble det registrert dødsfall blant elevene ved skolene. Men mange av dødsfallene skjedde utenfor skolens område, mens barna besøkte sine familier i reservatet. Flere av skolene hadde gravplasser, som ble brukt av både urfolk og andre. Dødsårsakene varierte. Sykdommer som tyfus tok livet av en god del.

I stor grad handler det om gravplasser hvor markører har forsvunnet. Det handler ikke om massegraver, slik også en representant for urbefolkningen bekreftet ifølge BBC.

– This is not a mass grave site. These are unmarked graves, said Cowessess Chief Cadmus Delorme.

At urfolksbarn ble tatt fra familiene for å bli assimilert i vestlig språk og kultur er udiskutabelt, og det er få som ikke anser dette for et overgrep i dag. Men det er tross alt en vesentlig forskjell på tvangsassimilering og massedrap.

Det er heller ingen tvil om at urfolksbarn ble utsatt for fysisk avstraffelse. Men dette var normalt i alle skoler i alle land, helt opp til langt ut på 1900-tallet. Det er fortsatt mange barn som blir utsatt for grov vold i skolen. Selv norske statsborgere utsettes for grov vold og tortur på koranskoler i muslimske land.

Det er ikke på nåværende tidspunkt mulig å fastslå hvor mange av urfolksbarn som døde som følge av mishandling eller andre former for overgrep. Dessuten er det på sin plass å minne om at skolene var aktive i 104 år, fra 1894 til 1997.

Hele sakskomplekset skriker etter en uavhengig gjennomgang, hvis noe slikt i det hele tatt er mulig i dagens politiske klima.

Etter at nyheten om de umerkede gravene ble kjent, ble minst 68 kirker brent ned. Demonstranter veltet statuer, blant annet av Elizabeth II, som man uten hold i virkeligheten påsto hadde besøkt Kamloops internatskole. Canada innførte en ny nasjonal helligdag. Den første National Day for Truth and Reconciliation gikk av stabelen 30. september 2021.

Historien om Kamloops-barna ble kåret til «årets nyhet» i Canada, til tross for antropologen uttalte forbehold, til tross for at historien ikke var bekreftet. Barna ble dessuten hyllet med sitt eget kunstverk bestående av teddybjørner og barnesko.

Kunstverk til minne om barna fra Kamloops internatskole, på trappen til Vancouver Art Gallery. Foto: REUTERS/ Amy Romer/ NTB

Det har selvsagt vært begått overgrep mot barn fra urbefolkningen i Canada. Tross alt var det svært mange elever som passerte gjennom dette skolesystemet i løpet av en periode på 104 år. Fox News anslår antallet elever til 150.000, med litt avvikende årstall.

More than 150,000 indigenous children were separated from their families and brought to residential schools between 1881 and 1996. A number of children were allegedly starved, beaten and sexually abused.

Overgrep mot barn er et kjent fenomen i alle kulturer. Men det er slående å se hvor fort man konkluderer hvis man kan skape en fortelling med de «riktige» overgriperne og de «riktige» ofrene.

Dessuten er det ingen beviser for at overgrepene var strukturelle. Trolig dreier det seg om enkelte ondsinnede mennesker som har utnyttet situasjonen. Dette kjenner vi fra historien til den katolske kirken, men også fra speiderbevegelsen, idretten og modellbransjen, stort sett alle arenaer hvor voksne har tilgang til – og makt over – barn og unge.

Hva er det med maktpersoner og pedofili?

Men noen nyheter passer scriptet alt for godt. Det er derfor NTB fortsatt uten blygsel skriver at fem mennesker døde i Kongressen 6. januar, noe som gir inntrykk av at Trump-supportere skapte et blodbad. Dette er en ren løgn som er avslørt for lenge siden. Men det er den riktige løgnen, så da fortsetter de bare å spre den, siden de vet at alle de fleste andre hovedstrømsmediene forteller den samme løgnen, gang på gang.

Selvsagt kan vi i fremtiden få fremlagt bevis på at hundrevis av barn har dødd som følge av systematisk mishandling og elendig behandling på de katolske skolene i Canada. Men det finnes ikke på nåværende tidspunkt noen slike beviser. Da er det kanskje en idé å vente til man vet litt mer før man konkluderer?

Men når man først setter igang en massepsykose, så lever den sitt eget liv, og blir svært vanskelig å stoppe.

Jonathan Kay i Quillette beskriver det slik:

A Media-Fueled Social Panic Over Unmarked Graves
Not a single body has been unearthed. But Canadians wouldn’t know it from the false information reported in The New York Times.

I’ve been in journalism for a quarter century, and have witnessed plenty of bizarre controversies within my trade. But I’ve never witnessed anything similar to this phenomenon. It’s like one of those case-studies in mass hysteria and popular delusion that you read about in history books.

Her et innslag fra Sky News Australia fra februar om saken, som de beskriver som ren «fake news».



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.