Russlands mest kjente dissident og Putins største utfordrer, Aleksej Navalnyj er død, melder VG. Putin har bannlyst Navalnyj til de mest ugjestmilde arbeidsleirene i Russland. Dødsfallet kan få uoverskuelige konsekvenser.

Opplysningene gjengis fredag av nyhetsbyrået Reuters samt russiske medier. Det er fengselsmyndighetene i regionen Jamal-Nenets, hvor Navalnyj har sittet fengslet, som kunngjør at han er død. (NTB)

Navalnyj var vestlig. Han var modig. Han ble forgiftet og overlevde takket være behandling i Tyskland. Han dro tilbake, ganske enkelt fordi en leder ikke kan forlate sitt folk.

Myndighetene har trakassert Navalnyj, dømt han til fengselsstraffer på syltynt grunnlag og forlenget dommene i den åpenbare hensikt å holde ham unna politikken.

Men Putin gikk et skritt for langt da han sendte den syke Navalnyj til en fangeleir hvor  forholdene og klimaet var hardt. Det tålte ikke helsen hans.

Putin har Navalnyjs liv på sin samvittighet og hans død vil helt sikkert påvirke stemningen i landet.

Han har inntil nå sittet fengslet i en straffekoloni i Jamal-Nenets, som ligger nord i det sentrale Russland. Han har sonet flere ulike straffer på til sammen over 30 år.

I forrige måned deltok Navalnyj i et rettsmøte via videolink etter å ha blitt flyttet til straffekolonien fra et annet fengsel. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.