Mitch McConnell ankommer Senatet i Washington D.C. 12. februar 2024. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

President Joe Bidens forslag om å gi Ukraina en stor ny hjelpe­pakke ligger an til det nødvendige flertallet i Senatet med støtte fra en Republikansk fraksjon ledet av Mitch McConnell – som er partiets gruppe­leder i Senatet.

Dermed har pakken på 95,3 milliarder dollar, der noe av pengene går til Israel og Taiwan, etter flere måneders politisk spill tatt et langt skritt frem mot virkeliggjøring, skriver Wall Street Journal.

The Senate’s final passage, expected for early Tuesday, comes amid intense GOP infighting over Ukraine, which has been running short of supplies and manpower after a failed counteroffensive against Russia last year. The measure cleared a procedural hurdle late Monday, by a vote of 66 to 33, and a final vote was expected within hours.

Splittelsen i det Republikanske partiet (GOP) går mellom senatorene som er under innflytelse av McConnell og Trump, som for sistnevntes vedkommende er imot å gi Ukraina så mye penger, og i stedet har foreslått et lån.

Mange Republikaneres støtte til hjelpepakken har hele tiden vært betinget av radikalt forbedret grensekontroll ved USAs sørgrense mot Mexico, der millioner av migranter har strømmet illegalt inn i landet under Bidens mandat.

Rand Paul mener hjelpepakken er en fornærmelse mot vanlige amerikanere:

Sen. Rand Paul (R., Ky.) called the bill “the middle finger to every working man and woman in America.” He said that it tells Americans, “We don’t care about you. We care more about Ukraine than we care about our southern border.”

Ron Johnson mener at det er fredsløsninger som trengs, ikke mer penger:

“If you’re concerned about the Ukrainian people, you ought to do everything you can to bring this war to an end,” said Sen. Ron Johnson (R., Wis.), who opposed the bill. “Again, that’s not to say I’m supporting Putin. He’s an evil war criminal. But he will not lose, he’s not going to lose. And at some point in time, people here need to recognize that reality.”

En endelig godkjenning av hjelpepakken trenger også samtykke fra Representantenes hus, der Republikanerne har flertall og deres gruppeleder Mike Johnson står på Trumps side. Også Johnson ventes å stille økt grensesikkerhet som betingelse.

“House Republicans were crystal clear from the very beginning of discussions that any so-called national security supplemental legislation must recognize that national security begins at our own border,” Speaker Johnson said in a statement on Monday. He said the House “will have to continue to work its own will on these important matters.”

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.