Torsdag 8. februar var en historisk dag for USA. Høyesterett behandlet saken om hvorvidt en delstat, Colorado, skulle ha lov til å stryke en kandidat fra valgseddelen. Det ble klart under dommernes utspørring for åpen mikrofon at vedtaket ikke kunne bli stående. Det ville ødelegge valgprosessen. Republikanere ville respondere med å vippe Demokrater ut i delstater hvor de har kontroll.

Selv de liberale dommerne viste tydelig at de kom til å stemme Colorados vedtak nord og ned.

Det var en stor seier for Trump.

Ikke før hadde dekningen av høyesterett lagt seg, før nyheten om spesialetterforsker Robert Hurs rapport om Bidens dokumenter spredte seg. Rapporten ble frigitt av justisminister Merrick Garland, som har vært Bidens lojale håndlanger.

Men denne rapporten var ikke lojal. I den forteller Hur at Biden i løpet av to dager de snakket sammen ikke husket verken når han var visepresident eller når sønnen Beau døde. Han husket heller ikke fra den ene dagen til den andre. Og dette var ikke hvilke som helst dager, det var 8. og 9. oktober 2023, dagene etter angrepet på Israel. At Biden kunne tilbringe fem klokketimer med en spesialetterforsker på denne tiden, sier noe om at det ikke er han som bestemmer og leder. Det er det andre som gjør. Han er kakepynt.

Dette er kunnskap som langsomt siger inn.

Robert Hur skriver at Biden har oppbevart hemmelige dokumenter med vilje. Hvis han hadde vært ved sine fulle fem, ville han vært stilt for retten, men ingen jury vil dømme enn gammel glemsom mann.

Hur vet at han skriver om presidenten, og USA kan ikke ha en president som ikke vet hvilken dag det er. Hur åpner for avsettelse av presidenten etter grunnlovstillegg 25.

Bidens presidentposisjon var i fritt fall. Han ville redde situasjonen og innkalte til pressekonferanse om kvelden, noe han ellers aldri gjør. Hvis han sender en slik innkallelse, er det for å gi en uttalelse, ikke for å svare på spørsmål.

Biden gjorde som han alltid gjør: Han blånekter for det som er kommet frem. Han har slett ikke dårlig hukommelse. De hemmeligstemplede dokumentene havnet i garasjen i Delaware på grunn av at medarbeiderne hans flyttet dem uten hans vitende og vilje. Men justisdepartementet har offentliggjort bilder som viser en garasje som flyter over av esker og dokumenter. De var umulig å overse.

Men løgn er blitt det man kaller second nature for Biden. Han lyver på refleks.

Det var dette forsvaret som brøt sammen torsdag. Biden forsvarte seg mot en offisiell rapport, godkjent av justisdepartementet, som var knusende.

For første gang oppførte pressekorpset seg i Det hvite hus som journalister. De sto og trippet og fyrte av spørsmål.

Biden gjorde den feilen at han ville demonstrere hvor stor kontroll han har. Han begynte å fortelle om hvor mye han hadde utrettet for å få humanitær hjelp inn i Gaza. Han hadde snakket med presidenten av Mexico, al-Sisi.

Biden gikk gjennom gulvet uten å merke det. Der og da sto han naken foran journalistene. Han var den gamle senile mannen som spesialetterforsker Hur beskriver, som ikke husker hvilke år han var visepresident eller når sønnen Beau døde.

Biden var ferdig.

Hva som nå skjer, er uvisst. Flere trodde at Biden kom til å kunngjøre sin avgang under denne pressekonferansen. Men han ville slåss for sin posisjon. Han må sannsynligvis tvinges ut. Det kan påføre Demokratene stor skade, uansett hvem det blir som erstatter ham.

Ingen vil ha Kamala, men hvordan komme utenom henne?

Michelle står klar, sies det. Obama har hatt sin tredje periode. Men stanken av dynasti og korrupsjon kan bli for sterk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.