Paolo Guerrieri. Foto: Niccolò Caranti / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Regjeringene burde fortelle folk at den grønne omstillingen er en kolossal forvandling som får konsekvenser for alle økonomiske sektor og kommer med en enorm kostnad – det sier økonomen Paolo Guerrieri (77), som er professor og har vært konsulent for blant andre EU-kommisjonen og Verdensbanken.

Om man skal dømme etter det Guerrieri sier til La Repubblica, tror han likevel at «det grønne skiftet» er lurt:

«Det er en overgang som vil vise seg å få enorme fordeler til slutt, men som i mellomtiden også krever enorme kostnader», sier han til den italienske avisen.

Guerrieri er ingen hvem som helst – opprinnelig professor i økonomi ved Sapienza-universitetet i Roma og tidligere medlem av det italienske Senatet for Det demokratiske partiet (PD), og siden gjesteprofessor blant annet ved institusjoner som Sciences-Po i Paris og universitetene i San Diego og Berkeley.

Kanskje er det den høye alderen og de formodentlig lave ambisjonene om mer karriere som får 77-åringen til å formane myndighetene i Vesten til å snakke oppriktig om saken.

Men hvorfor skulle de gjøre det? Risikoen ved å snakke sant er uunngåelig at velgerne sier tvert nei til hele «det grønne skiftet». Fare for et politisk selvmord der, altså. Og det vet nok Guerrieri, som kanskje ønsker seg nettopp et slikt utfall.

I Tyskland greier ikke trafikklys-regjeringen å forklare fordelene og ulempene ved omstillingen, skriver La Repubblica. Skulle du ha sett.

En anonym kilde i Brussel sier til Roma-avisen: «Med de samme subsidiene må bøndene akseptere en komprimering av landbruksaktivitetene, høyere kostnader og mindre omsetning.» Det er jo ikke noe lett budskap å selge inn.

Vi andre forstår jo at denne skjebnen venter alle som blir rammet av «det grønne skiftet», og det blir man uten selv å tilhøre den økonomiske eller politiske eliten, som det ikke lenger finnes skott mellom.

Men kanskje det er grunn til å håpe på at det brenner et blått lys for hele galskapen. EUs klimapolitikk henger i en tynn tråd, skriver en svensk klimaaktivist.

Blod, svette og tårer virker ikke som noe godt alternativ med CO2 på Hitler-Tysklands plass.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.