Mario Draghi. Stillbilde: RAI / YouTube.

Italias tidligere stats­minister og Den europeiske sentral­bankens (ECB) tidligere sjef Mario Draghi, som på oppdrag fra EU-kommisjonen er i ferd med å utrede hvordan unionens fremtidige konkurranse­evne kan sikres, tar nå til orde for enorme invester­inger på kort tid til «det grønne skiftet» og digital­iseringen av Europa.

Det var under et møte i EUs råd for økonomiske og finansielle saker (ECOFIN) i Gent i Belgia lørdag at Draghi anbefalte å investere minst 500 milliarder euro snarest mulig for å støtte disse etter hans oppfatning presserende formålene, melder La Repubblica.

Draghi ønsker ekstra investeringer også i forsvar og økt produktivitet. For å gjennomføre alt dette, som han mener er nødvendig for å holde tritt med USA, skisserer Draghi flere mulige løsninger, skriver den italienske avisen.

Man kan opprette et fond, stifte felles gjeld som under pandemien, eller utnytte ressursene til Den europeiske investeringsbanken (denne sistnevnte løsningen ville også kunne mobilisere private investeringer).

Private bør investere mye mer enn tidligere, mener Draghi.

Før møtet sa Draghi, som har status som en slags guru hos EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, at «som alle vet har det skjedd mange dyptgripende endringer i den globale økonomiske ordenen».

Draghi skal levere en rapport til kommisjonen når utredningen er ferdig, men sonderer allerede nå EU-landenes vilje til å følge hans forslag. Både Tyskland og Sverige har signalisert kraftig skepsis til felles gjeld, skriver La Repubblica.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.