F.v. Pedro Sanchez, Mario Draghi og Antonio Costa i den italienske regjeringens representasjonsbolig Villa Madama i Roma (t.h. Kyriakos Mitsotakis på skjerm) den 18. mars 2022. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB.

EU-landene må opptre som én felles blokk i energimarkedet, sa Mario Draghi etter et møte mellom statsministrene i Italia, Spania, Portugal og Hellas i Roma fredag.

Mario Draghi, Pedro Sanchez, Antonio Costa og Kyriakos Mitsotakis, som deltok på videolink, møttes for å meisle ut en felles strategi i energipolitikken før EU-toppmøtet i Brussel den 24. og 25. mars, melder RAI News.

De fire statsministrene forventer at unionen tar konkrete grep for å hanskes med den vanskelige energisituasjonen.

«Hensikten med møtet i dag er å utarbeide en felles tilnærming til neste møtet i Det europeiske råd. Vi få på bordet konkrete tiltak for å beskytte samtlige medlemsstater på et felt som er så avgjørende for vår fremtid. En felles styring på energimarkedet er til fordel for alle», sa statsminister Mario Draghi.

Spørsmålet er om resten av EU er med på notene.

«Vi har svært like ideer, men vi må også overbevise de andre EU-landene», forklarte han.

Energiproblemene handler om mer enn Ukraina-krigen, og de krever et felles europeisk svar, mener den italienske statsministeren.

«Den europeiske union reagerte samlet og besluttsomt mot angrepet på Ukraina. Vi må vise den samme enheten og overbevisningen i vernet av våre økonomier mot krigens konsekvenser. Det gjelder særlig de økte energiprisene, men ikke bare det», understreket Draghi.

Vi har mange felles utfordringer, fortsatte Draghi, men energispørsmålet er det mest presserende.

«Vi må gripe inn straks og det må gjøres noe betydelig umiddelbart for å forsvare kjøpekraften til familiene, særlig de mest sårbare, støtte produksjonen i samfunnet og beskytte den økonomiske veksten.»

Mario Draghi benyttet anledningen til å fremheve de sterke sosiale, kulturelle og økonomiske båndene mellom folk og næringsliv i Italia, Spania, Portugal og Hellas.

Draghi snakket om en «naturlig konvergens i oppfatningene» med de andre lederne, og forespeilet en «felles tilnærming under det neste EU-toppmøtet».

Ifølge Handelsblatt tok Draghi under møtet til orde for felles innkjøp og felles lagre av energi i EU. De fire statsministrene ønsker også et pristak for gassimporten, skriver den tyske avisen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.