Sverige har tatt imot flere asylsøkere enn de andre nordiske landene hvert eneste år siden 2012. Men i fjor var det Norge som tok imot aller flest.

Det kom 42.000 asylsøkere til Norge i fjor, da vi tok imot flest asylsøkere sett i forhold til befolkningen. 36.400 av dem var fra Ukraina. Sverige tok til sammenligning imot 12.500 asylsøkere i 2023.

Fra å være Europas mest liberale, har Sverige nå noen av de strengeste asylreglene. De har til og med tatt igjen klassens strengeste, nabolandet Danmark, som i mange år har vært blant de strengeste.

– De har pushet grensen for hva som er mulig innenfor internasjonale konvensjoner. Men nå har svenskene på en måte tatt innersvingen på danskene, sier forsker Vilde Hernes ved NIBR til Aftenposten.

Hun og andre forskere ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR) og Oslo Met har sammenlignet asylpolitikken i Norge og sju andre land.

De finner at trenden siden 2015 har vært klart restriktiv, med økt bruk av midlertidig opphold og tidsbegrensede tillatelser, og strengere krav for å få permanent oppholdstillatelse.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.