Jürgen Klopp er ferdig som manager i Premier League-klubben Liverpool etter inneværende sesong. Nyheten slo ned som en bombe i fotballmiljøet.

Liverpool FC informerer sjokkerte fans om denne nyheten på sin hjemmeside. Klopp gir seg etter å ha fullført ni sesonger for klubben.

NTB melder om saken.

Nyheten slo ned som en bombe i fotballmiljøet fredag. Klopp har ledet Liverpool siden 2015 med stor suksess.

– Dette kom ut av ingenting. Han har aldri vært lenger i en klubb enn han har vært i Liverpool. Klopp har vunnet alt som er, og med det nærmet seg statusen til noen av de største legendene i klubbens historie, sier fotballekspert Kasper Wikestad til NTB.

Klopp informerte klubbledelsen om avgjørelsen allerede i november i fjor.

– I en ideell verden ville jeg ikke ha sagt noe til noen før sesongen var over og vi hadde vunnet alt, og så si takk for meg. Det er ikke mulig. I vår verden kan man ikke holde noe som dette hemmelig. Det er litt overraskende at vi klarte å gjøre det helt til nå, sier han.

Tom for energi
Assistenttrenerne Pepijn Lijnders og Peter Krawietz vil også forlate sine stillinger på slutten av sesongen.

Klopp sier tidspunktet for fredagens kunngjøring handler om å gi klubben klarhet i situasjonen så tidlig som mulig for å skape forutsetninger for at ryddig trenerbytte kan finne sted.

– Jeg kan forstå at dette er et sjokk for mange når de hører det for første gang, men jeg kan åpenbart forklare det eller i det minste prøve å forklare det, sier Klopp.

– Jeg elsker absolutt alt ved denne klubben, jeg elsker alt ved byen, jeg elsker alt ved supporterne våre, jeg elsker laget, jeg elsker staben. Jeg elsker alt. Men at jeg likevel tar denne avgjørelsen, viser at jeg er overbevist om at det er det jeg må gjøre, legger tyskeren til.

Klopp hevder han er i ferd med å gå tom for energi.

– Det handler om at jeg, hvordan skal jeg si det, går tom for energi. Jeg har ikke noen problemer nå, åpenbart, men jeg vet at jeg ikke kan gjøre denne jobben igjen og igjen og igjen, sier han.

Det er nettopp Klopps utømmelige energi som har gjort ham så populær hos fansen og respektert av motstanderne.

– Etter årene vi har hatt sammen, og etter all tiden vi har tilbrakt sammen, og etter alle tingene vi har gått gjennom sammen, har respekten og kjærligheten til dere vokst. Det minste jeg skylder dere er sannheten, fortsetter Klopp.

Avviser engelsk klubb
Han ble ansatt i Liverpool i oktober 2015. Liverpool skriver at den beslutningen revolusjonerte klubben.

Under Klopps ledelse vant Liverpool mesterligatittelen i 2018/19-sesongen. I tillegg har det blitt ett seriemesterskap, seier i Uefas supercup (2019), klubb-VM (2019), ett ligacupcull (2021/22) og et FA-cupgull (2021/22).

– Han kom til klubben på helt riktig tidspunkt, i hvert fall for sin egen del. Jeg tror ingen andre enn han kunne gjort den jobben han har gjort. Måten han har omfavnet byen, menneskene og historien. Han har også lykkes med en gjenoppbygging, og faktisk i det stille gitt Liverpool sjansen til The Quadruple denne sesongen, sier Wikestad.

På spørsmål om aktuelle etterfølgere peker fotballeksperten spøkefullt på José Mourinho. Han er nok totalt uaktuell. Blant Liverpool-supportere vil nok Xabi Alonso være høyt ønsket.

Alonso var på laget som vant Champions League for Liverpool i 2005, hvor han selv scoret utligningsmålet 3-3. Nå har han sjokkert Tyskland med stor suksess som manager for klubben Bayer Leverkusen, som topper Bundesliga og er ubeseiret etter 18 kamper (15-3-0).

Klopp sier han garanterer at han ikke noen gang vil lede en annen klubb enn Liverpool i England.

Hylles av eierne
President Mike Gordon i Fenway Sports Club, selskapet som eier Liverpool, sier følgende om Klopps sjokkavgang.

– Først og fremst vil jeg på vegne av John Henry og Tom Werner uttrykke vår dype takknemlighet overfor Jürgen. Det sier seg selv at vi er enormt triste over å miste ikke bare en leder av et slikt kaliber, men en person og leder som vi har enorm respekt, takknemlighet og hengivenhet for, sier han.

– Samtidig respekterer vi fullt ut hans ønsker og årsakene til at han har bestemt seg for at inneværende sesong blir hans siste i Liverpool, legger han til.

Klopp har tidligere vært manager for de tyske klubbene Borussia Dortmund og Mainz. Han vil bli dypt savnet av klubbens tilhengere og mange nøytrale tilskuere. Uten personligheten Klopp blir fotball litt kjedeligere.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.