USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Iran er delaktig i angrep fra Houthi-bevegelsen mot handelsskip i Rødehavet, mener USAs utenriksminister Antony Blinken.

I senere tid har en rekke handelsskip fra ulike land blitt angrepet i Rødehavet, og den Jemen-baserte terrorgruppen Houthiene skal stå bak.

Ifølge USAs utenriksminister opptrer ikke denne terrorgruppen helt på egen hånd, islamistregimet i Iran har en finger med i spillet også her. Slik de har i angrepene mot Israel, både fra Gaza (Hamas) og fra Libanon (Hizbollah).

NTB-AFP-AP melder om saken.

– Iran har medvirket til disse angrepene med teknologi, utstyr, etterretning og informasjon, og disse angrepene har reell innvirkning på folks liv, sier USAs utenriksminister Antony Blinken til pressen i Bahrain onsdag.

USA sa også før jul at Iran har vært «dypt involvert» i planleggingen av Houthienes angrep mot kommersielle fartøy i Rødehavet. Dette synet skal ikke ha blitt svekket de seneste ukene.

Blinken gjentar at USA vil svare på trusselen som de jemenittiske opprørerne utgjør mot global handel.

Mange mener det er på tide at disse utlovede svarene fra amerikansk side viser seg i form av konkret handling.

Iran nekter for å ha vært involvert i angrepene, slik de har for vane å nekte for enhver innblanding i noe som helst av terrorhandlinger, krig og destabilisering, uansett hva som fremlegges av beviser.

Det er ikke lett å se hva annet regimet i Iran i dag bidrar med i verden, annet enn nettopp terror, krig og destabilisering, samt massiv undertrykkelse av egen befolkning (se også artikkel under).

Det siste er for øvrig en oppsummering mange vil si er beskrivende også for Irans bittelille skare av allierte og venner blant verdens nasjoner.

Les også: 

Kvinne i Iran gikk uten hijab: Straffet med 74 piskeslag

 

Bestill fra Document i dag: 

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.