NTB

Kari Veiteberg varsler at 2024 blir hennes siste år som biskop i Oslo. Hun går tilbake som prest for Kirkens Bymisjon.

17. desember i år blir Veitebergs siste arbeidsdag som biskop i Oslo. 18. desember starter hun sin første arbeidsdag som bymisjonsprest, skriver Klassekampen.

– Sju år er nok. Det er et hellig tall, og det er lenge nok til at man får satt spor etter seg. Jeg har fått gjennomført en del av de visjonene jeg har brakt inn i tjenesten, og jeg har hatt, og vil fremdeles ha, mange gode menneskemøter, sier Oslo-biskopen til avisen.

Veiteberg ble i 2017 utnevnt til Oslos første kvinnelige biskop. Hun ble den første biskopen i Oslo som ble utnevnt av Kirkerådet, og ikke Kongen i statsråd.

Utfordret til etisk refleksjon

Den norske kirkes ledende biskop, preses Olav Fykse Tveit, aksepterer hennes beslutning.

– Som Oslos biskop har hun åpnet kirken og formidlet dens budskap til mange, gjennom sin forkynnelse, i gudstjenestefeiring, på visitaser og i mange andre sammenhenger i bispedømmet, sier Tveit i en uttalelse til avisen.

– Hun har utfordret til etisk refleksjon i samfunnsdebatten. Som kollega hadde jeg gjerne sett at hun fortsatte i sin oppgave som biskop lenger enn til desember i år, men vi må akseptere hennes beslutning, sier Tveit videre.

Hverdagsmesser og fengselsbesøk

18. desember går Veiteberg tilbake til jobben som bymisjonsprest i Tøyenkirken.

Som bymisjonsprest i Oslo vil hun blant annet jobbe med hverdagsmesser, fengselsbesøk, delta i lavterskeltilbud og ha oppsøkende arbeid på gaten og i virksomheter.

– Tøyenkirken er mitt kildested. Der skal jeg jobbe som en helt ordinær bymisjonsprest, tett med de menneskene som har det aller vanskeligst i byen vår og gudstjenestelivet der som betyr så mye for meg, sier Veiteberg i en pressemelding fra Den norske kirke.

I tiden som biskop deltar Veiteberg så ofte hun kan på de faste messene i Tøyenkirken onsdager klokken 19.

De gleder seg på Tøyen

Birte Nordahl, avdelingsleder i Kirkens Bymisjon og Tøyenkirken, ønsker Veiteberg velkommen tilbake. Hun kaller Veiteberg en annerledes biskop.

– Det markerer hun også nå ved å gjøre noe så uvanlig som å gå av som biskop for å komme tilbake til kjernen i sin gjerning. Det er forbilledlig, sier Nordahl.

– Hun har et brennende engasjement for mennesker i ulike former for utenforskap og var en høyt elsket bymisjonsprest blant våre gjester og brukere. Vi gleder oss veldig til at hun kommer på plass i Tøyenkirken igjen, sier avdelingslederen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.