Tyrkias årlige prisvekst var på knappe 65 prosent i desember, en ny toppnotering for 2023. I mai ventes en inflasjonstopp på mellom 70 og 75 prosent.

Regjeringens økonomer venter at inflasjonen begynner å falle innen fire måneder. Den toppet seg på 85 prosent i oktober 2022, det høyeste nivået siden 1997.

Mellom november og desember steg den fra 62 prosent til 65 prosent. Økningen på rundt 3 prosentpoeng er den minste det siste halvåret.

– Den underliggende inflasjonstrenden bedret seg noe, og forventningene for inflasjonen stabiliserte seg de siste månedene, sier markedsanalytiker Bartosz Sawicki ved investeringsselskapet Conotoxia.

Analytikere har gitt president Recep Tayyip Erdogan skylda for den vedvarende skyhøye inflasjonen ved å ha tvunget sentralbanken til en rekke rentekutt. Etter valgseieren i fjor fikk sentralbanken ny ledelse, og siden har den hevet styringsrenta fra 8,5 prosent til 42,5 prosent.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.