Det utbrøt fullt kaos på flyplassen i Pristina mandag. Bakgrunnen var at innbyggere i Kosovo ikke lenger trenger visum for å reise inn i EU-land. Enkelte frykter at Kosovo vil tømmes for innbyggere.

Dermed har EU åpnet sine grenser til 1,8 millioner mennesker, de fleste av dem er kosovoalbanere, skriver Samnytt.

Ett slopande av visumkravet föreslogs av EU-kommissionen redan 2016 och skrevs sedan under i april 2023. Vid nyår trädde de nya reglerna i kraft.

At visumkravet oppheves betyr ikke at Kosovo inngår i det allerede svekkede Schengen-samarbeidet. Men de får muligheten til å reise til alle EU-land og oppholde seg der som turister i 90 dager uten å søke om visum.

Lignende regler finnes allerede for reisende fra land som USA, Australia og Japan, og også for turister fra de fleste latinamerikanske land. Kosovo har ikke tidligere blitt vurdert å oppfylle kravene til visumfri reise.

Selv om reglene kun tillater turistbesøk, spekuleres det nå om Kosovo vil oppleve en massiv utvandring. Det er usikkert hvor mange av de som nå reiser inn i EU som har planer om å returnere til hjemlandet.

I sociala medier menar vissa kosovalbaner att Kosovo borde ”tömmas” på hela sin befolkning, och att de ”förtjänar” att bo i det rikare EU.

Kosovo ble av sin kosovoalbanske majoritet erklært som et selvstendig land i 2008, men mange EU-land anser fortsatt Kosovo som en del av Serbia. Blant disse landene finner man Spania, Slovakia, Romania og Hellas. Også Ukraina har uttrykt skepsis for at en befolkning kan erklære en egen stat kun basert på at de har en annen etnisk bakgrunn.

Spania sliter med lignende problemer, med intern splittelse og ønske om en oppdeling av nasjonen.

Kosovos självständighet från Serbien upprätthålls militärt med hjälp av Nato-trupper. I praktiken är Kosovo ockuperat av militäralliansen sedan 1999, då den ingrep i det så kallade Kosovokriget.

Serbia ble anklaget for overgrep mot albanere i Kosovo. Etter at Nato gikk inn i Kosovo har flere hundre tusen serbere rømt fra den selverklærte nasjonen.

Nå har EU åpnet sine dører på gløtt, og historien viser oss at det er lettere å åpne en dør enn å stenge den.

Slik så det ut på flyplassen i Pristina:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.