Hundrevis av kosovere satt seg på fly fra flyplassen i Pristina til EU-land mandag etter at visumkravet til EUs Schengen-sone er frafalt.

Kosovo var inntil 1. jauner det eneste landet på Vest-Balkan der innbyggere fortsatt trengte visum for å reise til EU-land. Mange EU-land er også en del av Schengen.

Den nye ordningen, som trådte i kraft da klokken slo midnatt nyttårsaften, gjør det nå mulig for kosovere å reise passfritt i Schengen-sonen uten visum i perioder på opptil 90 dager i en 180-dagers periode.

Myndighetene i Kosovo oppfatter reformen som et skritt i riktig retning, både når det gjelder anerkjennelse av landet og EU-drømmen.

Det tok imidlertid en stund før Kosovo ble innvilget visumfrihet i Schengen. Frankrike og Nederland var lenge tvilende som følge av bekymring for nye flyktningbølger. Det var også fem andre EU-land – Kypros, Hellas, Romania, Slovakia, Serbia og Spania – som ikke anerkjenner Kosovos uavhengighet fra Serbia i 2008.

Kosovo fyller 15 år og har ikke løst konflikten med sin serbiske minoritet

Kjøp Peder Jensens bok her!


Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.