Svensk politi på åstedet for et gjengdrap i Norrköping. Foto: Niklas Luks/TT / NTB

Svenske tilstander, eller «Det svenska tillståndet», er i 2023 blitt et begrep også blant svenskene selv. Frustrasjonen over forholdene i eget land brer om seg.

Uttrykket svenske tilstander har vært i bruk i Norge i flere tiår, med ulike betydninger.

De seneste årene har det fått en helt klart negativ valør, og viser til en utvikling med økende innvandrerkriminalitet, gettotilstander og utrygghet. Uttrykket betegner et samfunn i forfall.

NTB-TT melder om saken.

På årets liste over nyord fra det svenske språkrådet defineres «det svenska tillståndet» som «den situasjon i Sverige der gjengkriminalitet preger samfunnet».

Det er en helt ny type selvinnsikt fra offentlig svensk hold. Det kan ha sammenheng med at Sverige har fått en ny regjering som åpent har erkjent omfanget av disse problemene.

At Sverigedemokraterna er støtteparti for denne regjeringen, har åpenbart bidratt i så måte.

I Norge ble uttrykket spesielt aktuelt i valgkampen i 2017, da det ble hyppig brukt av Frps Sylvi Listhaug. Hun benyttet også anledningen til å besøke forstaden Rinkeby i Stockholm, som da var blant områdene som var verst rammet av gjengkriminalitet.

Dette ble Listhaug hånet for av de store mediene og av politiske motstandere, det ble hevdet at hun overdrev og at det slett ikke var den typen problemer i Sverige.

Spesielt var mange fortørnet over at Listhaug hevdet at det hadde noe med innvandring å gjøre.

Senere har denne kritikken mot Listhaug stilnet, da selv de mest venstrevridde og politisk korrekte i dag innser at hun hadde rett da, og enda mer rett når hun snakker om det samme i dag.

De svenske tilstandene er en tragisk realitet.

Store norske medier har, som vanlig, ikke tatt noe oppgjør med sin egen flause i den forbindelse.

I Norge ble uttrykket «svenske tilstander» brukt i nyhetsartikler så tidlig som i 1961, ifølge Norsk medietidsskrift – den gang med referanse til at Sverige angivelig brukte altfor mye penger på forsvarsmateriell.

Senere har altså uttrykket fått en annen betydning, og brukes nå til å beskrive hva slags tilstander vi er i ferd med å få også her i landet.

Les også: 

Støre om skytingen i Moss: – Dypt urovekkende

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.