Julefeiringen ble avlyst i Betlehem i år. Normalt ville byen vært fylt av pilegrimer som sammen med den kristne minoriteten skulle feire fødselen til Ham som kom til verden i et fjøs i distriktet for godt og vel to tusenår siden.

Mindre enn før er normalt denne julen. Ukrainerne feirer jul i et delt land. Russerne har inntil videre stjålet råderetten over en femtedel av landet – og påført både ukrainerne og seg selv ufattelige lidelser.

Krigen i Gaza er inne i sin tredje måned. Folket der valgte ved frie valg en ledelse som ikke lenger klarte å motstå fristelsen til å angripe Israel – og får nå oppleve følgene av sine valg. Adolf Hitler kom også til makten ad demokratisk vei – men det folket som forgudet ham som leder, fikk etter hvert kjenne på kroppen virkningen av mottiltakene mot hans misgjerninger. Gaza 2023 ligner på Berlin 1945.

Den muslimske verden fordrar ikke jøder. Og misliker særlig at FN opprettet staten Israel i 1948, slik at jødene fikk tilbake som hjemland det landet som muslimene okkuperte i langt over tusen år. Araberne har i krig etter krig forsøkt å la muslimene gjenerobre landet, men angrepene er seierrikt blitt slått tilbake. Og som følge av at det alltid er seierherrene som dikterer landegrensene etter en krig, fikk Israel i 1967 tilbake grensene fra bibelsk tid – fra Jordan til Middelhavet.

Fredsfyrsten var det gammeltestamentlige navnet på den Messias som var i vente. Han kom som et mirakel til Betlehem. Som voksen prediket Han evangeliet om fred, men menneskehetens historie har både før og etter vært preget av alt annet enn fred. Jesus ble selv et voldsoffer.

Jesu prosjekt var å sette folk i stand til å la det gode overvinne det onde. Det lyktes Han bare sånn passelig med. Ufred og nød preger dagens nyhetsbilde.

Men verden er ikke håpløs. Det er først når folk til og med har mistet håpet om et bedre liv i en tryggere verden, at vi er virkelig ille ute.

Mye er globalt sett bedre enn før. Menneskeheten er blitt friskere, lever bedre og lever lengre. Sykdommer bekjempes, matproduksjonen øker og færre dør av sult. Det nytter å mobilisere produktivkreftene og stimulere de personlige vekstmulighetene.

Nordmenn nyter godt av et samfunnsbasert sikkerhetsnett som skal ta vare på oss når vi ikke klarer oss ved egen hjelp. Flere enn før trenger imidlertid en håndsrekning. Matkøene er de lengste siden 1930-årene. Frivillige organisasjoner gjør en kjempejobb, men er avhengig av frivillige gaver. Og folk stiller opp. Solidariteten og givergleden blant folk er stor når staten løper fra sitt ansvar.

Nordmenn lever i et land med fred. Men freden kommer ikke av seg selv. Den må beskyttes og forsvares. Alle land har rett til selvforsvar – også rett til å fjerne fiendens forutsetninger for å føre krig, slik Israel gjør i Gaza.

Dansken Bernhard Severin Ingemann skrev midt under den dansk-tyske krig Deilig er jorden – kanskje julesalmen over alle julesalmer. Det er en salme om å være på vandring som pilegrim, om Paradis – og om håp. De siste strofene: Fred over jorden, menneske fryd deg. Oss er en evig Frelser født det er hele juleevangeliet i kortform.

Gledelig jul!

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.