Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på pressekonferanse om konverteringsterapi. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Tirsdag stemte et klart flertall i Stortinget for å innføre et forbud mot konverteringsterapi.

Under voteringen stemte 85 stortingsrepresentanter for, mens 15 stemte mot, ifølge Dagen.

Denne nokså kontroversielle loven, som har vært under utvikling siden 2019, vil gjøre det straffbart å prøve å få andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.

Det skal spesifikt være forbudt å prøve å endre dette gjennom blant annet medisinske, alternativmedisinske eller religiøse metoder.

Strafferammen er tre års fengsel, eller seks år i grove tilfeller. Det å forsøke å påvirke andres syn på seksuell orientering eller kjønnsidentitet, rangerer dermed straffemessig på nivå med temmelig grove forbrytelser, som vold og annet.

Enkelte gleder seg stort over denne nye loven, melder NTB:

– Endelig får vi slutt på denne skadelige praksisen som har foregått altfor lenge. Dette er en historisk dag, sier stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke (Ap) til Dagbladet.

Leder Hilde Arntsen i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier i en pressemelding at forbudet markerer en positiv utvikling for skeives rettigheter i Norge.

– Mange skeive har opplevd smertefulle og skadelige forsøk på å endre vår identitet gjennom oppvekst og voksenliv. Nå har Norge gjennom et sterkt politisk samlet flertall besluttet at forsøk på å endre skeiv identitet, er uakseptabelt. Å være skeiv er ikke en tilstand som krever terapi. Vi skal få være i fred som de vi er, og det er nå ulovlig for noen å prøve å endre oss, sier Arntsen

Protester

Ikke alle har vært like begeistret for en slik lov. Forslaget er møtt med motstand og skepsis fra både foreldre, religiøse miljøer og en del medier som frykter for ytringsfriheten og religionsfriheten.

Se også Documents tidligere artikkel under.

Enkelte partier og representanter mente lovforslaget er for inngripende, særlig overfor voksne, og reagerer på at loven også gjelder kjønnsidentitet. Spesielt har KrF vært uttrykt skepsis, men ble altså ikke hørt.

Les også:   

– Lovforslaget om konverteringsterapi er et stort feilgrep

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.