Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie går i Pride-tog i Oslo den 22. juni 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB.

Et lovforslag fra regjeringen om å forby konverteringsterapi for skeive, såkalt homoterapi, kommer trolig i løpet av sommeren.

– Konverteringsterapi fratar barn og unge, og også voksne som tvinges til dette, livslysten og selvrespekten. Det ødelegger mange folk psykisk. Den type negativ sosial kontroll og press, og forsøk på å omvende folk bort fra sin seksuelle legning, kjønnsidentitet eller kjønnskarakteristika vil vi ha oss frabedt, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) til NTB.

Torsdag la regjeringen fram sin nye fireårige handlingsplan på LHBITQ-feltet. Planen har som mål å øke åpenheten om kjønns- og seksualitetsmangfold, bedre levekårene og livskvaliteten for skeive, og å styrke samarbeidet med og støtten til sivilsamfunnet.

I planen er det 46 ulike tiltak som skal bidra til å nå disse målene, men regjeringens forbud mot konverteringsterapi er ikke et av de, og ble uventet annonsert av statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag.

Blir sendt ut på høring

– Bakgrunnen for at regjeringen ønsker et forbud er dokumentasjon som viser at konverteringsterapi kan oppleves som et tydelig overgrep, sier Solberg til NTB.

Ifølge statsministeren stiller alle regjeringspartiene seg bak forslaget om å forby slik terapi, som oftest forekommer i religiøse samfunn.

– Lovforslaget kommer trolig til å bli fremmet i løpet av sommeren, sier Raja.

Det vil også komme et høringsnotat, som regjeringen ønsker tilbakemeldinger på. Raja sier til Vårt Land at om forslaget går gjennom, vil konverteringsterapi kunne gi fengselsstraff.

– Vi har et godt juridisk grunnlag, men det er vanskelig å finne grensegangen mellom terapi og forsøk på å omvende noen fra deres seksuelle legning, sier Solberg.

– Tror det ikke før vi får se det
Organisasjonene FRI og Skeiv Ungdom var også til stede på fremleggingen av handlingsplanen, men er avventende til signalene fra regjeringen om konverteringsterapi.

– Vi er enormt langt på overtid, og vi har fått høre at det er jurister som sitter omtrent døgnet rundt og jobber med dette. Det var positive signaler som kom fra regjeringen i dag, men jeg tror det ikke helt før jeg får se noe konkret og skriftlig, sier leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.

– Vi fikk beskjed i dag om at et forbud kommer, men det står ikke noe om det i handlingsplanen som ble lagt fram. Men jeg gleder meg til vi får et slikt forbud, og det bør på plass i går, egentlig, sier leder i Skeiv Ungdom Odd Thomassen.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

 

Oriana Fallaci kommenterer også kjønnsideologi i sin bok fra 2006. Kjøp den her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.