En mann i 30-årene er i Buskerud tingrett dømt til 15 års forvaring for en rekke seksuelle overgrep mot barn. De fleste overgrepene ble begått etter at gjerningsmannen var identifisert.

– Dette er en fryktelig trist sak. 44 barn og deres familier kunne vært spart for dette. Det er vel og bra at gjerningspersonen nå er domfelt, men skaden har allerede skjedd. Det går det ikke an å reparere.

Det sier Oddgeir Høyekvam til StavangerAftenblad. Han var politifaglig etterforskningsleder i Operasjon Spiderweb, Sør-Vest politidistrikts spesialgruppe i kampen mot nettovergrep mot barn.

Etter at politiet i Sør-Vest ble varslet av en mor i mars, som opplevde at hennes datter ble utsatt for overgrep via det sosiale mediet Omegle, underøkte Spiderweb saken. Nokså raskt ble en mistenkt identifisert.

– Med god dokumentasjon lot det seg gjøre å finne frem til den rette.

Den nå domfelte mannen bodde i Drammen sammen med sin mor. Men selv om mannen var identifisert og adressen var kjent, så gjorde ikke politiet noe med saken før i slutten av juni, tre måneder etter at Spiderweb hadde kommet med en klar anbefaling om at mannen burde pågripes umiddelbart. Særlig hadde det betydning at mannen var tidligere dømt for seksualforbrytelser mot barn, med den samme fremgangsmåten.

I denne perioden fra mars til slutten av juni ble hele 44 nye barn utsatt for seksuelle overgrep.

– Generelt viser denne saken at det er behov for et sterkt og handlekraftig fagmiljø i ethvert politidistrikt for å forebygge og bekjempe denne typen kriminalitet. Vi mente det hastet med en pågripelse med tanke på domfeltes historikk, men det skulle altså gå drøyt tre måneder før han ble stanset, sier Høyekvam, som for tiden har permisjon fra politiet.

I saken er det totalt 52 navngitte ofre. 44 av disse ble altså utsatt for overgrep mens politiet somlet.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.