Den svenske forfatteren, journalisten og sosialisten Jan Guillou vil flykte fra det han oppfatter som et «høyreekstremt» Sverige. Men Canada vil ikke slippe ham inn.

Nå klager Guillou sin nød til  Jason La Torre, Canadas ambassadør i Sverige,  i et åpent brev i Aftonbladet.

Guillou innleder med å skrive at han som politisk journalist må regne med å være uønsket i enkelte land.

På grund av det jag skrivit genom åren torde länder som Ryssland, Kina, Saudiarabien, Iran, USA och sannolikt Israel numera vägra mig inresetillstånd.

Men Canada? spør en overrasket Guillou. Det hadde han aldri forestilt seg. Guillou beskriver Canada som «ett av de två eller högst tre länder där min hustru och jag tänkte söka vår tillflykt om Sverige drabbades av sådan högerextremistisk regim att vi tvingades emigrera».

De tok for gitt at Canada, med sin historie og tradisjon, skulle ønske dem velkomne i en slik «nødsituasjon».

Vi är ju båda laglydiga, språkkunniga och välsituerade. Vi har under en följd av år besökt Kanada utan minsta komplikation, även i de fall då jag medfört jaktvapen.

Att jag för femtio år sen publicerade viss undersökande journalistik som den dåvarande svenska staten fann så upprörande att jag dömdes till fängelse spelade således ingen roll för mina möjligheter att resa till och i Kanada.

Bakgrunnen for problemet er en nyordning som Canada nylig har tatt i bruk, som krever at man søker om innreisetillatelse til Canada på forhånd. Guillou og kona søkte allerede i mars, og kona fikk raskt tillatelse. Men Guillou har ennå ikke fått svar, noe han tolker som at søknaden er avslått.

Jag kan inte uppfatta ett över sju månader långt dröjsmål som annat än avslag. Och vad värre är, ett avslag utan förklaring eller motivering.

Guillou spør om denne nye ordningen gjelder særskilt for journalister, og om det er andre journalister som kan nektes innreise. Han sier denne situasjonen skaper et nytt problem i relasjonene mellom Canada og Sverige, og utgjør et politisk spørsmål som burde diskuteres offentlig.

Följaktligen, Herr ambassadör, är det en högst rimlig begäran att Kanadas ambassad klargör innebörden i den nyordning som gjort ett okänt antal svenskar ovälkomna i Ert land.

Jan Guillou er kjent for sitt arbeid for KGB, og har tidligere vært nektet innreise til USA. I 2003 fortalte han Aftonbladet hvordan han havnet rett i «araberrommet» under et forsøk på å mellomlande i USA.

På 70-tallet var Guillou også en aktiv pro-palestinsk aktivist.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.