Den svenske økonomien har krympet to kvartaler på rad, og landet er dermed inne i en resesjon.

Nye sesongjusterte tall fra Statistiska centralbyrån (SCB) viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) falt 0,3 prosent i tredje kvartal.

Også i foregående kvartal var det fallende BNP i Sverige. En vanlig definisjon på økonomisk resesjon er at BNP synker i to kvartaler på rad.

Én av forklaringene på nedgangen er lavere forbruk i husholdningene. Dette henger sammen med høy inflasjon og en rekke rentehevinger siden i fjor vår.

Samtidig økte eksporten med 1,4 prosent i tredje kvartal, ifølge SCB.

Sjeføkonom Jens Magnusson i banken SEB peker på at sysselsettingen fortsatt er høy og mener svakheten i den svenske økonomien ikke bør overdrives. Ifølge Magnusson kan det diskuteres om den vanlige definisjonen på resesjon gir et godt bilde av tilstanden til økonomien.

Også Danmark kan være inne i økonomisk resesjon. Foreløpige BNP-tall fra Danmarks Statistik tyder på at også den danske økonomien har krympet to kvartaler på rad.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.