Thomas Perotto. Foto: Facebook.

Terroristene som angrep landsby­festen i Crépol i Frankrike der 16 år gamle Thomas Perotto ble drept, sa de var kommet for å drepe hvite mennesker, forteller et vitne som var til stede på festen. Venner av Thomas fikk forleden komme til orde i en podkast som er offentlig­gjort av region­avisen Le Dauphiné Libéré.

I podkasten, som Le Figaro torsdag har sitert deler av, forteller Thomas’ venner ikke bare om sjokket ved at han er borte, men også om de skrekkelige scenene som utspilte seg i den lille landsbyen med 550 innbyggere i det sørøstlige Frankrike.

Angrepet, som vitnene anslår ble utført av 15–20 personer, hadde en forhistorie tidligere på kvelden: To ungdommer som ingen kjente, men som antas å ha kommet fra bydelen Monnaie i Romans-sur-Isère ca. 15 kilometer fra Crépol, dukket opp på festen med kniver på seg, og havnet i klammeri med en av rugby-spillerne som var tilstede – en sport som også unge Thomas drev.

Vaktene ved festen sørget deretter for å kaste ut de to, og terrorbanden som returnerte senere på kvelden, antas å ha kommet for å hevne dette. De omringet stedet og ventet på at folk skulle komme ut, forteller en av tenåringene. Et av vitnene hevder å ha hørt angriperne si de var der for å knivstikke og drepe hvite mennesker.

«Jeg gikk ut og beveget meg noen meter, og så blod. Jeg ville vite hva som skjedde, og jeg så min venn bli drept rett foran meg, bli knivstukket», fortsetter han.

En annet vitne så en annen del av hendelsesforløpet:

«Da jeg gikk ut, så jeg til venstre for meg at Thomas sloss med en fyr. En annen fyr bak meg rammet meg bakfra med en stein i den høyre skulderen. Jeg trakk meg unna. Jeg snudde meg og så en annen gå løs på Thomas, og han stakk ham før jeg så han forsvant. (…) Vi prøvde å få dem unna. En av dem kastet en stein på oss. Jeg unngikk den, men den traff hodet på en bak meg. Det slo ham ut, og falt om like ved meg. De begynte å skjelle oss ut. En av dem dro ned buksene og sa ‘jeg pisser på dere’.»

Atter en annen ble også knivstukket, men unngikk å bli hardt rammet, og beholdt fatningen.

«Jeg så en annen venn ble stukket i ryggen. Jeg brukte hendene for å stanse bløsningen. Jeg fikk blod på hendene mine. Det var skrekkelig.» … «Det var helt klart et angrep.»

En jente forteller at den hvite skjorta til en venn av henne var helt rød av blod.

Mange på festen var i villrede over hva de skulle gjøre, da folk kom med blodige klær inn i lokalet fortalte om de som lå skadet ute, og bad om hjelp:

Inne i lokalet, som ble blitt låst av sikkerhetsvaktene, hersket kaoset, sier vitnene. «Jeg husker folk som ropte: ‘De har kniver, de har kniver’», husker en av dem gråtende. «I rommet var folk skrekkslagne. Grupper av venner kranglet seg i mellom fordi noen ville gå ut og slåss, mens andre ikke ville det», sier et av vitnene.

Ungdommene er åpenbart traumatiserte:

«Det som skjedde, driver oss til vanvidd. Vi føler oss ikke trygge. Vi tør ikke engang gå ut lenger. Vi vil folk skal forstå at dette var et angrep. De myrdet vennen vår», sier en.

En annen forteller: «Vi er i sjokk. Vi forstår ikke hva som er hendt. Vi vet hva som skjedde, og scenene utspiller seg gang på gang i hodet, de er umulig å glemme. Ingen aksepterer at Thomas er død, vi fortrenger det.»

Thomas begraves denne fredagen i Saint-Donat-sur-l’Herbasse, opplyser Le Figaro.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.