Hundrevis av personer med norsk statsborgerskap befant seg på Gazastripen da krigen brøt ut.

Erlend Wiborg fra FrP lurer på hvorfor.

Norske myndigheter har frarådet alle reiser til Gaza i lang tid, men mange har allikevel reist dit på ferie.

– Flesteparten av disse har sannsynligvis fått beskyttelse i Norge på et tidligere tidspunkt, sier Wiborg til FrP.no.

Det at disse menneskene altså likevel har valgt å reise tilbake til Gaza på et tidspunkt det absolutt ikke var trygt, får Wiborg til å reagere.

– Det er bra at mange av disse nå har kommet seg i sikkerhet, men nå må det undersøkes hvordan det kunne skje at de i det hele tatt reiste tilbake til Gaza. Dersom man får beskyttelse i Norge, så skal det være fordi det er farlig for dem å oppholde seg på Gaza. Å reise tilbake viser at det er noe alvorlig galt med norsk asylpolitikk, sier han.

«Nordmenn» fra Gaza har ankommet luksushotell i Kairo

Han peker spesielt på at det gjennom mediene har fremkommet at det var mange barn blant nordmennene som befant seg på Gazastripen.

– Norske barn skulle vært på skole i Norge, ikke på reise til et av verdens farligste steder. Det skal mye til for å få fritak fra skoleplikten i Norge for å reise på ferie til utlandet, og reiser til Gazastripen burde det absolutt ikke gitt fritak til i det hele tatt. Hvorfor var disse barna på Gaza og ikke på skolen, spør Wiborg.

Wiborg vil at justisministeren skal undersøke om en eller flere regler har blitt brutt av de som befant seg på Gazastripen da krigen brøt ut. Derfor har han sendt følgende spørsmål til justisministere:

«Vil statsråden sørge for at de rette instanser, som for eksempel PU, UDI og Barnevernet, nøye gjennomgår de med norsk tilknytting som nå hentes ut av Gaza til Norge, med hensikt å avdekke mulige brudd på skoleplikt, omsorgssvikt, brudd på utlendingsloven, brudd på statsborgerskapsloven og brudd vilkår for opphold i Norge?»

– Vi må sørge for at ikke asylordningen misbrukes av folk som ikke har behov for beskyttelse og vi må sørge for at ikke foreldre setter barn i en farlig situasjon ved å ta de med til slike steder når de skulle vært i Norge på skole. Derfor må vi undersøke om reglene her har blitt brutt, avslutter Wiborg.

 

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.