En ureturnerbar asylsøker er en som har fått avslag på asylsøknaden sin i Norge, men som av ulike grunner ikke kan uttransporteres til landet de kom fra.

Nå har Rødt, SV, Venstre, KrF, MDG og Pasientfokus gått sammen på Stortinget om å kreve en ny engangsløsning for lengeværende asylsøkere og statsløse som oppholder seg i Norge.

– Vi har en situasjon der enkelte lengeværende, ureturnerbare asylsøkere i Norge sitter år etter år på asylmottak uten en mulighet for å leve fullverdige liv. De har ikke mulighet til å skaffe jobb, få helsehjelp, så seg bolig eller bli fullverdige borgere. Derfor har flere partier gått sammen for å finne en ordentlig løsning for disse menneskene, sier stortingsrepresentant for Rødt, Tobias Drevland Lund til Dagsavisen.

De seks partiene har til sammen 36 mandater og er langt unna et flertall, men vil at alle som har vært i Norge i mer enn 5 år skal få mulighet for permanent opphold uavhengig av alder.

– Dette er mennesker som har fått avslag på asylsøknadene sine, men som tross det ikke har mulighet til å forlate landet. Vi har en uforholdsmessig streng praksis i disse sakene. På et tidspunkt må vi si at nok er nok. Folk må ha verdige liv når man oppholder seg i landet vårt. Det handler om grunnleggende respekt for mennesker, sier Grete Wold, stortingsrepresentant for SV.

Ifølge Norsk organisasjon for flyktninger og asylsøkere (NOAS) vil amnestiforslaget omfatte rundt 5-600 personer.

– Det er et håndterbart antall. Politiet er selv tydelige på at de aldri har hatt så god oversikt og kontroll som nå. Det er snakk om godt under 2000 mennesker, hvor de aller fleste allerede har forlatt Norge. Dette er mennesker som har flyktet fra land som er i alvorlig borgerkrig eller har diktatoriske styrer med omfattende menneskerettighetsbrudd som Somalia, Eritrea, Iran eller Irak, sier Dag-Inge Ulstein i KrF.

Vestland fylkeskommune vil hjelpe papirløse asylsøkere i Norge

I Frp rister man på hodet over forslaget om en engangsløsning. Innvandringspolitisk talsperson Erlend Wiborg kaller engangsløsningen for et «veldig dårlig forslag».

– Det vil stimulere flere til å illegalt oppholde seg i Norge i håp om at det vil komme en ny amnestiordning om noen år. Vi er avhengige av at de som får endelig avslag på sin søknad faktisk forlater landet. De aller, aller fleste kan forlate landet, men det er ikke alle vi kan sende ut med tvang fordi vi ikke har en returavtale med alle land. Men alle disse har en plikt til selv å forlate Norge. Det er en veldig farlig vei å gå og belønne folk for å illegalt oppholde seg i Norge, sier Wiborg.

– Tvert imot vil jeg heller si at personer som har fått endelig avslag på asylsøknaden, men som illegalt oppholder seg i Norge, bør plasseres i lukkede mottak fram til vedkommende kan bli uttransportert, legger han til.

Wiborg mener loven må gjelde for alle hvis det skal være noen form for rettferdighet i Norge.

– Uansett om det er 100 eller 500 eller 2000 mennesker dette gjelder er jeg imot at folk som har brutt sitt vedtak, brutt norsk lov og oppholder seg illegalt i Norge skal belønnes med opphold. De skal sendes ut, slik at vi kan hjelpe de som har et reelt beskyttelsesbehov. Akkurat nå er det krig i vårt nærområde. Da mener Frp det er bedre å hjelpe reelle krigsflyktninger fra Ukraina enn velferdsmigranter uten behov for beskyttelse, avslutter Wiborg.

 

Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.