«Er det fortsatt teologisk mangfold i Den norske kirke? Vil det være plass og respekt for prester med en klassisk lære om ekteskapet i framtiden?»

Det spør prestestudenter som opplever Oslo-biskop Kari Veitebergs uttalelser i media den siste tiden som belastende.

Studentene tenker spesielt på at biskopen i en panelsamtale under Pride uttalte at hun ikke kan «ansette noen som ikke vil vie alle», med henvisning til prester som ikke vier homofile, skriver Vårt Land.

I kritikken av biskop Veiteberg trekker prestestudentene også frem en debatt på Dagsnytt 18 på NRK i oktober, mellom Veiteberg og Misjonssambandets informasjonsleder Espen Ottosen, hvor de mener hun møter Ottosen, som representerer det klassiske synet på ekteskap, «med lite respekt og forståelse».

«Det er utfordrende å se for seg at hun vil møte prester med dette synet på ekteskapet annerledes i fremtiden, selv i en kirke med to likestilte syn», påpeker teologistudentene.

Protesterer mot avkristningen av kristningsjubileet

– Jeg vet at studenter med et tradisjonelt ekteskapssyn opplever det krevende om dagen, sier Knut Tveitereid, praktikumsleder ved MF vitenskapelig høyskole i Oslo, som også utdanner prester.

Han mener det finnes en plass i fremtidens kirke, også for de som tenker tradisjonelt.

– De har fortsatt veldig mye viktig å bidra med i Den norske kirke, og har veldig mye godt å ta imot fra Den norske kirke. Om lavkirkeligheten og folkekirkeligheten frakobles hverandre, taper begge parter, men aller mest det norske folk, avslutter  Tveitereid.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.