Stillbilde fra overvåkningskamera: John Gomes for Mayor / Facebook.

Har dere hørt hva som skjedde i Bridgeport, Connecticut?

Ikke?

Bridgeport er med sine ca 150.000 innbyggere den største byen i staten Connecticut i det nordøstre USA. En by på Atlanterhavs­kysten med lange tradisjoner innen industri.

I likhet med en del andre byer har også Bridgeport hatt ordførervalg i høst, og det er en historie rundt dette som nok burde fått mer oppmerksomhet, også her i Norge.

For etter nominasjons­prosessen i det Demokratiske partiet, der registrerte demokrater kunne stemme frem den som skulle bli partiets kandidat, har saken tatt en vending mange nok ville vært foruten.

Den sittende borgermester Joe Ganim slo sin utfordrer John Gomes med 251 stemmer i nominasjons­valget.

Ganim er forresten en amerikansk «suksess­historie» utenom det vanlige. Hans første periode som borgermester (1991–2003) ble avbrutt av anklager og domfellelse for utpressing, korrupsjon, svindel og skattesvik. Intet småtteri med andre ord. Etter sju år i fengsel klarte han tross alvorlighets­graden av forbrytelsene å igjen bli valgt til borgermester i 2015, og i 2019

OK, tilbake til historien som utfolder seg nå. Ganim vant altså nominasjons­prosessen.

Eller gjorde han det?

16. september la utfordreren Gomes ut denne videoen på Facebook:

Videoen var ledsaget av anklager om at minst 1000 stemmer er ugyldige som resultat av ballot stuffing, altså juks med poststemmer.

Dette ble senere fulgt opp med ytterligere dokumentasjon:

(Filmsnuttene minner forresten veldig om noe jeg har sett før i en film om muldyr.)

Anklagene er så velbegrunnet at dette endte i retten, hvor blant annet Wanda Geter-Pataky ble stevnet som vitne.

Wanda, som vi ser i film­klippene mens hun selv stapper stemmesedler i stemme­boksene og holder oppsyn med andre som gjør det samme, er resepsjonist på rådhuset og nestleder hos Demokratene i Bridgeport.

I rettssaken som fulgte, vitnet hun i 37 minutter og «plead the 5th» – påberopte seg det 5. grunnlovs­tillegget – 71 ganger.

For de av oss som har vokst opp med amerikanske gangster­filmer, er the 5th Amendment kjent fra scener i retten der en tiltalt eller et vitne sier: «Jeg nekter å svare, da det kan inkriminere meg selv», altså utsette meg selv for mistanke – og slikt skal man ikke være tvunget til.

1. november falt dommen, og nominasjons­valget ble kjent ugyldig. Innen den 17. november må partene ha kommet opp med en plan for å holde et nytt nominasjons­valg.

Men ordførervalget fikk finne sted og ble avholdt den 7. november, en knapp uke etter at dommen ble avsagt. Dommeren hadde ingen makt til å stanse denne prosessen.

I ordførervalget fikk Gomes stille som uavhengig kandidat, og tapte denne gangen mot Ganim med 171 stemmer.

Verdt å merke seg her er at den Republikanske kandidaten David Herz fikk magre 765 stemmer.

Joe Ganim vant altså valget, til tross for sin fortid med korrupsjon og svindel. Og på tross av avdekket juks i nominasjons­prosessen.

Dette er ett lite valg i USA. Ett borger­mester­valg i én by totalt dominert av Demokratene politisk. Men det er et valg det kan bli svært interessant å følge med på videre.

For hva blir planen for å holde nominasjons­valg etter at borger­mester­valget er gjennomført? Og vil valget av ordfører bli kjent ugyldig?

Som amerikanerne sier: «Du kunne ikke diktet dette opp».

Videre blir det også spennende å se hva som eventuelt blir gjort for å sikre at lignende ikke skjer igjen, hverken i Bridgeport eller i andre byer og stater.

En mulig løsning kunne kanskje være å droppe overvåknings­kameraer helt, eller ha kameraer med dårligere oppløsning, slik at en hverken kan kjenne folk igjen, eller telle antall stemme­sedler som blir lagt i boksene?

Eventuelt kan Demokratene blir enige om at ballot stuffing kun skal skje mot Republikanske kandidater? For å bruke det mot deres egne kan jo vise seg å være direkte ødeleggende for tilliten til valgprosessen.

Noe må i hvert fall gjøres, slik at politikere og hoved­strøms­medier igjen kan slå seg på brystet og erklære valg i USA for «Det sikreste valget noensinne!».

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.