Vatnedalsdammene i Bykle i Setesdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

El-produksjonen her i landet har økt med 21 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, sterkt drevet av økt produksjon av vannkraft.

Fra oktober i fjor til oktober i år har den totale produksjonen av vannkraft økt med 26 prosent, fra 9.369 til 11.775 gigawattimer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

NTB melder om saken.

Det er først og fremst vannkraften som er bærebjelken i det norske energisystemet, selv om det er vindkraft det snakkes mest om.

Vannkraft utgjorde i oktober drøyt 88 prosent av kraftproduksjonen i Norge, mens vindkraftandelen bare er på litt over 10 prosent. 1,7 prosent av elektrisiteten kom fra varmekraft.

Vannkraften har betydelig siste år.

Hittil i år har produksjonen fra vannkraft steget med 8,9 prosent sammenlignet med i fjor, og trukket opp den totale strømproduksjonen med 7,7 prosent.

Særlig høsten 2022 var produksjonen og forbruket av norsk vannkraft preget av lav fyllingsgrad i vannmagasinene, høye strømpriser og lite nedbør.

I år er situasjonen motsatt: Fyllingsgraden er svært høy, strømprisene er lavere.

Dette er en viktig utvikling, da behovet for strøm også øker sterkt.  Strømforbruket har gått opp økt med nesten 18 prosent fra oktober i fjor til oktober i år.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.