Torsdag ble en av stifterne av det konservative spanske partiet Vox skutt i ansiktet like efter å ha forlatt sitt hjem i Madrid sentrum.

Englevakt

Alejo Vidal-Quadras (78) ble truffet i kjeven og umiddelbart kjørt til sykehus. Han var ved bevissthet og forventes å overleve. Tilstanden er alvorlig, men stabil. 


Gjerningsmennene – den ene av to er beskrevet av vidner som en «ung, liten mann med motorsykkelhjelm» – flyktet på en sort Yamaha motorsykkel. De skal ha «hengt rundt» i området rundt Vidal Quadras’ hjem og er ikke pågrepet, skriver El País.

Mulig politisk motiv

Politiet utelukker ikke at det kan dreie seg om et politisk motivert angrep. Offeret selv peker på sin støtte til den iranske opposisjonen som mulig årsak.

Det hevdes at Vidal-Quadras var på vei for å protestere mot den sosialistiske Sanchez-regjeringens beslutning om å gi amnesti til katalanske separatistledere.

Demonstranter har denne uken tatt til gatene i byer over hele Spania i protest mot en ny lov som vil gi amnesti til katalanske politikere og aktivister som var involvert i regionens mislykkede forsøk på å løsrive seg fra Spania i 2017. 

Innvandringskritiker

Vidal-Quadras satt i Europaparlamentet for det «nykonservative» Partido Popular fra 1999 til 2014 og var Europaparlamentets første visepresident 2004–2007. Han forlot partiet i 2014 for å stifte det mere innvandringskritiske partiet Vox.

Efterforskerne tror gjerningsmennene er profesjonelle og kan ha handlet på oppdrag. En utbrent motorsykkel som kan være den samme som ble brukt i attentatet, er funnet i utkanten av Madrid.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.