Irske myndigheter hadde lovet den lille landsbyen nytt sykehjem, men har ombestemt seg. De får et splitter nytt asylmottak isteden. I første omgang kommer 170 voksne, mannlige migranter – men de gjør plass til 400.

Noen ukers varsel

Det irske integrasjonsdepartement bekreftet mandag at det tidligere Great Southern Hotel i Rosslare Harbour skal bygges om, ikke til sykehjem som lovet, men til å huse migranter. Og best av alt: De vil være på plass ganske med det samme.

– Vi forventer at bygningen skal stå klar i slutten av måneden og at innflyttingen vil skje trinnvis med 170 personer i første omgang. Det er voksne menn som flytter inn i den første fasen eftersom det er mangel på boliger for denne gruppen, heter det i en e-post fra integrasjonsdepartementet som ledes av irernes Green Party.

1200 innfødte

Integrasjonsdepartementet antyder at de lokale ennu ikke har fått vite alt:

– Innkvarteringen vil være av høy standard og godt administrert. Ytterligere detaljer om planene vil komme så snart som mulig.

De opprinnelige planene var at stedet skulle bygges om til sykehjem med 90 sengeplasser, noe som skulle gi et tiltrengt tilbud og skape arbeidsplasser i lokalsamfunnet, men disse planene er nu skrinlagt.

– Ødeleggende for landsbyen

Medlemmer av kommunestyreret har uttrykt frustrasjon over å bli overkjørt av sentrale myndigheter. Landsbyen har bare 1200 innbyggere og det er allerede et asylmottak i lokalområdet. I Rosslare Harbour vil migranter snart utgjøre en tredjedel av befolkningen.

– At det er ødeleggende for Rosslare Harbour er det ingen tvil om. Med det antall flyktninger som allerede befinner seg her og det som planlegges, vil det bare i landsbyen være mer enn 700 migranter i tillegg til den innfødte, bofaste befolkningen uten at det kommer ekstra tjenester eller tilbud, sier kommunestyremedlem Ger Carthy til Irish Independent.

Folkedypet protesterer

Hundrevis av lokale innbyggere stilte i forrige uke på et folkemøte for å protestere mot planene. Et av kommunestyremedlemmene beskrev møtet som «det største folkemøte jeg kan huske å ha vært på».


Kommunestyremedlem George Lawlor sa på møtet at mange av dem som er bekymret for de nyankomne, var de samme som tilbød de første flyktningene en hjelpende hånd da de ankom, men at de nu har nådd bristepunktet.

– De som ringer og er svært bekymret, er de samme menneskene som klokken tre om natten tok imot båtene i havnen og hilste flyktningene velkommen. De har nådd metningspunktet, vi kan ikke ta imot flere, da fordamper den gode viljen.

200 innbyggere får 100 migranter

I forrige uke protesterte innbyggerne i landsbyen Coole som har 200 innbyggere, mot regjeringens planer om å sende 100 migranter dit.

Mellom april 2022 og april 2023 økte Irlands befolkning med nesten to prosent efter å ha tatt imot 141.600 migranter.

– Lokalsamfunnene sliter

Statsminister Leo Varadkar innrømmet i parlamentet for noen uker siden at landet er i ferd med å nå kapasitetsgrensen: 

– Vi vet rett og slett ikke om vi er i stand til å ta imot så mange. Lokalsamfunnene sliter.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.