I 37 år har Canada av uklare grunner holdt rapporten fra en granskning av mulige nazistiske krigsforbrytere, hemmelig. Nu kan den eksplosive listen bli offentliggjort.

883 mulige nazi-forbrytere 

Den hemmeligstemplede rapporten lister opp 883 mulige nazistiske krigsforbrytere som fikk opphold i Canada efter annen verdenskrig. Mange mener rapporten avslører nøyaktig hva myndighetene visste om hvordan de kom dit, i hvilken grad de ble efterforsket og hvorfor de stort sett unnslapp rettsforfølgelse. Det er fortsatt uklart hvorfor rapporten i det hele tatt ble hemmeligstemplet.

Canadas sterke lover om privatlivets fred og myndighetenes hemmelighetskremmeri har beskyttet rapporten mot offentliggjøring. Men i lys av den politiske brøleren det canadiske underhus gjorde da de presenterte Zelenskyj for en «krigshelt».

«Krigshelt» fra Waffen SS 

Underhuset beskrev den 98 år gamle nazisten Yaroslav Hunka som «en ukrainsk helt, en kanadisk helt» og de avsluttet med å takke ham for all hans tjeneste.


Haken var bare at Hunka hadde tjenestegjort i Waffen SS og episoden har satt Canada under press – særlig fra jødiske grupperinger – for å offentliggjøre rapporten i sin helhet.

Trudeau vurderer svært nøye

I en kort kommentar efterat Hunka var blitt hyllet i parlamentet, sa Trudeau at «toppembedsmenn vurderer svært nøye» å frigi den hemmelige rapporten «inkludert å grave i arkivene».

Canada har en bedrøvelig historie for å straffeforfølge eller deportere nazister som flyttet dit efter annen verdenskrig hvor de anonymt gled inn i befolkningen og «forsvant», skriver New York Times.




 

Les boken «Det ufattelige var sant»!

Walter Laqueur spør i boken «Det ufattelige var sant» hvorfor det var slik motstand mot å tro på det som ble fortalt om jødehat og drap på jøder.

Kjøp boken «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.