Russlands forsvarsminister advarer Vesten om at eskalering i konflikten mellom Russland og Ukraina kan føre til «direkte militært sammenstøt mellom atommakter».

– Den vestlige linjen om stadig eskalering i konflikten med Russland medfører trussel om direkte militært sammenstøt mellom atommakter, en situasjon som vil være fylt med katastrofale konsekvenser, sier Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået Tass.

Han hevder at Vesten har til hensikt å påføre Russland «strategisk nederlag» i «en hybridkrig».

Sjojgu anklager videre Vesten for å forsøke å utvide Ukraina-krigen til Stillehavsregionen. Nato bedriver styrkeoppbygging i Stillehavsområdet under dekke av å imponere om et «ønske om dialog», hevder han.

Uttalelsene kom mandag i Beijing, der Sjojgu deltok på den årlige kinesiske sikkerhets- og forsvarskonferansen Xiangshan Forum.

Han fremhevet forholdet mellom Russland og Kina som «eksemplarisk».

Sjojgu sa også at Russland står klar til å innlede samtaler om «ytterligere sameksistens» med Vesten.

– Kaos og innblanding

Kina, som for tiden ikke har noen forsvarsminister etter at Li Shangfu fikk sparken i forrige uke, er representert ved landets nest mektigste militære leder, general Zhang Youxia.

Han rettet i sin tale mandag skyts mot ikke navngitte land for å skape kaos.

– Idet vi ser oss rundt om i verden i dag, dukker det opp stridssaker på rekke og rad. Krigssmerte, kaos, opprør og tap av liv brer om seg, sa Zhang.

– Men, noen land, av frykt for at verden kan stabilisere seg, velger med vilje å skape kaos, blande seg i regionale saker, andre lands interne affærer og fremkalle fargerike revolusjoner, sa han.

– De graver ned nagler over alt, av hensyn til sine egne egoistiske interesser. De skaper mange kunstige geopolitiske konflikter, og preker deretter om upartiskhet mens de egentlig favoriserer én side, noe som gjør regionale situasjoner kompliserte og vanskelige, la den kinesiske militærtoppen til.

– Bak kulissene deler de ut kniver og tenker ikke på at folk provoseres inn i kriger, noe som gjør at de sikrer seg at de er de eneste som drar nytte av kaoset, sa Zhang.

USA deltar

Det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua opplyser at forsvarsministre fra 22 land og militærtopper fra 14 land deltar på årets konferanse, det høyeste antallet siden det første arrangementet i 2006.

Delegasjoner fra over 90 land, regioner og internasjonale organisasjoner deltar på konferansen, som varer til tirsdag.

USAs forsvarsdepartement har sendt en delegasjon ledet av Xanthi Carras, som er USAs landdirektør for Kina.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.