Lærere er blant yrkesgruppene med størst risiko for å bli utsatt for vold.

Geir Røsvoll tar over roret i det mektige Utdanningsforbundet etter nyttår, og han mener situasjonen er uholdbar, skriver Klassekampen.

– Den økende volden er skremmende, og det er en situasjon som ikke kan fortsette. Det skal være trygt å gå på jobb. Når situasjonen er som den er, må det tas kraftige grep, sier Røsvoll, og fortsetter:

– Det som skjer i skolen med såpass mye vold, utagering, trakassering og trusler mot ansatte, det er virkelig noe som bekymrer meg.

I 2022 kom det 20.000 avviksmeldinger om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i skolene i Norges 20 største kommuner, ifølge bladet Utdanningsnytt.

– Kun et fåtall ender i retten. De siste fem årene har det bare vært 18 saker i tingretten. Lærere har et særskilt vern i straffelovens paragraf 286 og 265. I begge disse bestemmelsene er det særdeles skjerpende at du utøver vold mot lærerne, sier Røsvoll.

Nasjonal statistikk fra Statens arbeidsmiljøinstitutt Stami viser at 11 prosent av lærerne var blitt utsatt for vold som etterlot varige men.

Røsvoll sier det er grunn til å tro at det er en del underrapportering av voldshendelser i skolen, og han mener den nyutnevnte kunnskapsministeren, Kari Nessa Nordtun, bør ta tak.

– Dette er en sak hun er nødt til å gripe fatt i umiddelbart, avslutter Røsvoll.

 


Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.