Politiker Joar Forssell representerer partiet Liberalerna (L) i Sveriges riksdag. Sammen med Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD) utgjør de regjeringen til statsminister Ulf Kristersson.

Parlamentariker Forssell har formelt sendt inn et forslag til Riksdagen kalt «Ei framtid uten graviditeter». Dette melder nyhetssiden Samnytt.

I dette forslaget blir den svenske Riksdagen bedt om å støtte en satsing på forskning på kunstig livmor.  Forssell fremhever dette som viktig av flere grunner. Dette gir reproduktiv frihet der mennesker ikke lenger «begrenses av biologiske eller sosiale faktorer».

Det kan også «bidra til å fordele ansvaret for foreldreskap mer likestilt mellom kjønnene», og gi «kvinner mulighet til å delta fullt ut arbeidslivet og andre deler av samfunnet uten å måtte bære byrden av svangerskapet».

I sitt innspill «En framtid utan graviditeter» til Sveriges riksdag skriver Joar Forssell:

Forskning på kunstige livmorer er avgjørende fra et feministisk perspektiv. Det gir hvert enkelt individ makt over egen kropp og reproduktive valg. Ved å eliminere biologiske begrensninger og sosiale normer rundt graviditet åpner dette muligheter for alle til å delta fullt ut i samfunnet, uten å ofre sin helse og velvære. Denne teknologien undergraver patriarkalske strukturer ved å fjerne den eksklusive graviditetsbyrden fra kvinner eller livmorbærere. Ved å tilby et alternativ til tradisjonell graviditet, bryter det med normer og forventninger som har begrenset kvinners muligheter og friheter i årtusener. Forskning på dette området utfordrer også den tradisjonelle kjønnsrollen ved å gi alle individer, uavhengig av kjønn, muligheten til å være foreldre uten biologiske begrensninger. Det er et stort steg mot likestilling og feministiske mål, som ikke bare frigjør kvinner fra fysiske belastninger, men også fremmer en dypere kulturell endring mot reell likestilling. Naturlig graviditet er noe av det farligste som livmorbærere og for den saks skyld ufødte barn kan bli utsatt for. Sivilisatorisk fremgang krever at det gjøres fremskritt i retning av å frita mennesket fra denne naturlige, men håpløst foreldede byrden. Derfor bør mulighetene for å gjennomføre en nasjonal eller europeisk investering for vitenskapelig fremgang på dette området undersøkes».

Biologer som professor Glenn-Peter Sætre fra Universitetet i Oslo hevder at mennesker ikke kan frigjøre oss fra vår biologi. Det finnes kun to kjønn, og vi kan ikke selv velge kjønn.

Det finnes derimot en større bevegelse i den vestlige verden som spesifikt ønsker å fjerne mennesker fra biologiske begrensninger. Det jobbes aktivt for at transpersoner født som menn snart kunne få transplantert livmor og føde barn.

Samtidig hevder den norske statskanalen NRK at menn kan ha livmor og kvinner kan ha en penis.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.