Alberto Fernandez, president i Argentina siden 2019. Foto fra 18. september 2023: AP Photo/Richard Drew

Prisveksten i Argentina ser ut til å bli på 181 prosent i år, ifølge analytikere. Dette er nok et land med venstreorientert styre og en totalt skakkjørt økonomi.

Mens inflasjonen i en rekke vestlige land synes å være noe på retur, meldes det om en tilstand som minner om kollaps i Argentina.

Sentralbankens meningsmåling blant analytikere viser at prisveksten for 2023 kommer til å bli skyhøy i det søramerikanske landet.

NTB-Reuters melder om saken.

Styringsrenten ble torsdag økt til formidable 133 prosent. Dette er tall som får selv Tyrkias økonomi til å se bunnsolid ut.

Argentina har i flere år hatt problemer med en galopperende prisvekst. Det skaper fattigdom, forfall og håpløshet, og en gryende trang også for argentinere til å slutte seg til skaren av migranter fra Sør- og Mellom-Amerika på vei nordover mot USA.

I 2022 endte prisveksten på 94,8 prosent, hvilket var et oppsiktsvekkende og svært foruroligende tall.

I år ser prisveksten altså ut til nesten å fordobles fra dette.

Dette vitner om et totalt politisk vanstyre. Presidenten siden 2019, Alberto Fernández, tilhører Peronistpartiet, som befinner seg på venstresiden i argentinsk politikk.

Basert på dette partiets styringsprinsipper og politiske tankegods, har landet havnet helt på kanten av stupet.

Argentina var lenge et av de mer velstående landene i Sør-Amerika, men økonomien har gått tilbake siden 2016, blant annet grunnet utenlandsgjeld og høy inflasjon.

I 2017 var inflasjonen på 24,8 prosent (INDEC). Det ble vurdert som ille nok, i dag er den omtrent åtte-doblet siden det.

Den generelle levestandarden har gått tilbake, og i 2018 anslo man at 29 prosent av befolkningen lever i fattigdom (INDEC, 2018). Dette tallet har trolig steget vesentlig de senere fire–fem år.

Argentina nærmer seg steg for steg forholdene i det økonomisk sett nærmest totalhavarerte Venezuela, landet der sosialismen til fulle har vist hva den fører til. For øvrig et land som norske SV i årevis hyllet som et forbilde å se opp til.

Også i Argentina får man nå smake fruktene av venstreorientert politikk.

Befolkningen betaler prisen, i form av en ruinert økonomi i sin hverdag, mens den politiske eliten alltids klarer seg.

I 2019 skrev Document om tilstandene i Venezuela, det kan i dag gi et blikk inn i den fremtiden også Argentina kan gå i møte.

Les også: 

Revolusjon i Venezuela

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.