Da Jens Stoltenberg snakket med norske journalister i Brussel torsdag var det som å høre en formann i AUF og ikke en erfaren generalsekretær som har ført krig i halvannet år. Stoltenberg sa Israel må respektere folkeretten og proporsjonalitet i krigføringen. Det er krav Nato neppe ville likt å høre hvis de selv var utsatt for samme type barbari som Israel.

Spørsmålet man burde stilt Stoltenberg er: Hvordan overholder man proporsjonalitet når det dreier seg om halshugging av babyer?

Som generalsekretær for Nato er det merkelig at Stoltenberg ikke nevner det mest opplagte for en militær allianse: Deterrence/avskrekking. Israel har mistet sin avskrekking etter at Hamas bokstavelig talt løp dem over ende.

Israel kan ikke leve i dette nabolaget uten en troverdig avskrekking. Det er den som må reetableres. Derfor må felttoget mot og inn i Gaza bli av en helt annen kaliber enn tidligere. Det ikke å påpeke dette for publikum reiser spørsmål ved hvor dypt solidariteten med Israel stikker.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener alt må gjøres for å beskytte sivile i Gaza. Han tar nå til orde for å opprette humanitære korridorer.

– Alt som er mulig, må gjøres for å sikre de sivile i Gaza. Det kan være humanitære korridorer der folk kan komme seg ut, og der nødhjelp kan sendes inn, sier Stoltenberg til nordisk presse.

– Alt må gjøres for å redusere lidelsene, sier han.

Fikk se bilder

På Natos forsvarsministermøte i Brussel torsdag fikk Stoltenberg og resten av møtet en orientering av Israels forsvarsminister Yoav Gallant om Hamas-angrepet.

De fikk også se videoer og bilder som tydelig understreker brutaliteten i angrepet, sier Stoltenberg.

– Det gjorde veldig sterkt inntrykk, sier han.

Selv har han flere ganger understreket at Israels svar på det brutale Hamas-angrepet i helgen må være forholdsmessig og i tråd med reglene for beskyttelse av sivile.

Livredde

Torsdag skrudde Israel av både vann- og strømforsyningen til Gaza, der befolkningen, som er stuet sammen på et bitte lite område, nå er livredde for et bakkeangrep.

På spørsmål om Stoltenberg mener dette er forholdsmessig, svarer han:

– Israel har vært utsatt for et brutalt terrorangrep, målrettet mot sivile. Israel har rett til å forsvare seg. Det jeg har gitt uttrykk for, er at vi må undersøke hvordan sivile menneskeliv kan skånes så langt som overhodet mulig, at Israels svar må være i tråd med folkeretten, og at det må være proporsjonalt.

– Fortvilet situasjon

– Alle skjønner jo at dette er en veldig fortvilet situasjon. Israel står overfor noen veldig brutale valg og dilemmaer. Det som uansett er viktig, er at det nå gjøres et arbeid for å beskytte sivile – for å etablere humanitære korridorer, for å få inn nødhjelp og medisinsk hjelp, og kanskje etablere områder der sivile kan oppholde seg trygt, sier generalsekretæren.

– Ikke noe av dette er enkelt, men det er viktig at man nå ser på mulighetene. Det må gjøres for å redusere lidelsene, sier Stoltenberg.

De siste dagene har Israel gjennomført over tusen angrep mot mål på Gazastripen. Siden Hamas overraskende gikk til angrep på Israel lørdag morgen, har over 2600 mennesker mistet livet i Israel og på Gazastripen. Mange barn er blant de drepte.

På begge sider er det også meldt om tusenvis av sårede.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.