Lan Marie Berg, finanspolitiker og nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), ønsker en avgift som demper oljeskattepakken.

– Vi må få ned presset i økonomien slik at vanlige folk slipper å få enda høyere renter som rammer familieøkonomien sterkt. De som ikke er med på denne dugnaden i dag, er oljenæringen, som går så det suser, sier Lan Marie Berg.

Hun viser til at investeringene i norsk økonomi er ventet å øke 20 prosent i løpet av 2023, og at oljenæringen forventes å stå for 70 prosent av denne økningen.

– Det er altså oljenæringen som bidrar til et høyt aktivitetsnivå i norsk økonomi, og drar rentenivået opp. Det betyr at vanlige folk må betale mer, og det mener vi er helt urimelig. Oljeskattepakken som ga oljenæringen store subsidier, har bidratt til den boomen vi nå ser på sokkelen, sier Berg.

Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), mener at hvis en avgift skulle påvirke aktiviteten på oljefeltene nå, må den være ekstremt høy.

– Det er gode grunner til å være kritisk til oljeskattepakken, men gjort er gjort. Resten av økonomien må stramme inn desto mer, fordi renta ikke påvirker oljeinvesteringene. Det løpet er en tapt skanse, er min vurdering, sier Cappelen.

MDG provosert av Støre: – Forlenger den fossile alderen

Hvis målet er å få ned aktiviteten, er det mest fornuftige å se på hvor mye som lyses ut av nye blokker og hvilke prosjekter som blir tildelt for å holde aktiviteten oppe, mener Cappelen.

– Det er der du kan ta det, før selskapene har investert masse penger, sier han.

Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Holden, mener en petroleumsavgift vil kunne bidra til å dempe petroleumsinvesteringene og dermed dempe renten, men at effekten trolig vil være svært liten.

– Høyere petroleumsinvesteringer er en følge av høyere oljepriser og oljeskattepakken, sier Holden, som også er instituttleder ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.