Rundt to tusen mennesker marsjerte søndag på Södermalm i Stockholm i protest mot at Sverige avgir suverenitet til Verdens helseorganisasjon. WHOs bestrebelser på å bli et overnasjonalt styringsorgan med beslutningsmyndighet vil ifølge arrangørene, gi FN-organisasjonen «juridisk bindende makt over medlemslandene». 

Innskrenkning av frihet og demokrati

Protesten ble arrangert av gruppen «Exit WHO – Manifestation för svensk suveränitet» som består av «bekymrede borgere, leger og sykepleiere». 

– Når en organisasjon som skal gi oss helseråd, foreslår å endre sin posisjon til å bli juridisk bindende, må vi spørre oss selv – hva betyr dette for oss? Hva betyr det for vår fremtid, våre rettigheter og vår suverenitet? spør de på sin hjemmeside.

Risikerer å bli pålagt medisiner

Organisasjonen krever at Sverige går ut av samarbeidet med WHO. Endringene i WHOs vedtekter «truer med å innskrenke menneskerettighetene», vi risikerer å bli «pålagt medisiner vi ikke har samtykket til» og «vår ytringsfrihet vil bli innskrenket» – noe som startet under WHOs covid 19-pandemi.

– Verdens helseorganisasjon foreslår radikale endringer i det internasjonale helsereglementet som i praksis betyr at WHO blir et styrende istedenfor et rådgivende organ ved fremtidige pandemier eller helsekriser. Hvis ikke et flertall av medlemslandene motsetter seg endringene vil WHO få juridisk bindende makt over Sverige og andre medlemslands befolkning ved en fremtidig WHO-erklært helsekrise.

Finansieres av globale organisasjoner

Exit WHO påpeker at WHO hverken er demokratisk valgt eller uavhengig. Organisasjonen finansieres av private globale lobbyorganisasjoner og selskaper som har «sterke økonomiske interesser og insentiver til å fremme en bestemt helsepolitikk».

– Sverige har alltid vært kjent som et foregangsland, et land som verdsetter demokrati og menneskerettigheter. Nu må vi vise verden at vi fortsatt tror på disse prinsippene, spesielt med tanke på at Sverige var et av få land som sto opp mot uvidenskapelige restriksjoner, munnbind og vaksineimmunitet som eneste akseptable vei.

Gruppen samler også underskrifter til et åpent brev som skal overrekkes Riksdagen og regjeringen. Så langt har 21.000 signert oppropet.


Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.